Ingatlan

A lakásárakat is megdobják az irodák

Jelentősen felértékelik környezetüket az új és felújított irodaházak, amelyek közelében 25-30, de akár 60-80 százalékos lakásár-emelkedésre is van példa – derül ki a Váci úti irodafolyosóra fókuszáló elemzésből.

Elsőként mérte fel az Otthontérkép csoport, hogy milyen összefüggés van az irodaházak megjelenése és a lakásárak között. A lakáspiacot új aspektusból vizsgáló kutatás során a Váci úti irodafejlesztések hatását elemezték, ami jövőbemutató, hiszen ott – mint arról Bujdosó Sándor, a XIII. kerület jegyzője tájékoztatott – 13 irodaházra van érvényes építési engedély, ezek révén 207 ezer négyzetméterrel bővül majd a terület kínálata. Mindeközben 104 épületben 8600 lakás építésére szereztek a beruházók engedélyt.

Az egykor nagyipari üzemeknek és munkások lakta bérházaknak helyet alacsony presztízsű városrész az utóbbi két évtizedben gyökeresen átalakult, a Váci utat szegélyező korszerű épületekbe költöző cégek több ezer munkatársa veszi igénybe a környékbeli szolgáltatásokat és infrastruktúrát.

Az irodaház-fejlesztők nemcsak falakon belül építkeznek, hanem területrendezést és parkosítást hajtanak végre, és fejlesztik az infrastruktúrát, miközben számtalan, korábban nem létező, illetve foghíjasan fellelhető szolgáltatást nyújtanak az épületek. Kávézók, éttermek, edzőtermek, egészségügyi szolgáltatások, vagyis kisebb-nagyobb üzletek nyílnak, minden helyben fellelhető ma már.

Az irodaházakban dolgozókra a lakáskiadók is egyre inkább építenek, a környéken a lakások értéke jócskán megugrott a stabil, jól fizető, magas presztízsű bérlők révén.

Fotó: MW

Két évtized alatt egymillió négyzetméteren 20 ezer lakás épült a XIII. kerületben, és több mint egymillió négyzetméternyi szolgáltató és irodaterülettel gazdagodott a kerület.

A legnagyobb volumenű irodafejlesztéseknek a Váci út és környéke adott és ad otthont, itt ennek hatására átlagosan 25-30 százalékkal nőttek a lakásárak.

A legfontosabb magyarországi iro­danegyedben, az Árpád híd pesti lábához közeli lakásoknál ennek dupláját, 57-60 százalékos drágulást jelez az Otthontérkép elemzése. A legtöbb befektető is azon a környéken vásárolta be magát, tudva, hogy az oda szánt és részben már meg is kezdett további fejlesztések révén még tovább emelkedik a térség presztízse.

Mester Nándor, az Otthonterkep.hu-t is üzemeltető Otthontérkép csoport vezető elemzője érdekesnek és fontosnak tartja, hogy a hirdetők fel is tüntetik, milyen modern irodaházak lesznek a közelben. Az új irodakomplexumok nemcsak a lakásárakra, hanem a környéken lakók életminőségére is hatással vannak.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Otthontérkép Váci úti irodafolyosó
Kapcsolódó cikkek