Ingatlan

Háziurak helyett professzionális cégek

Új típusú­ szolgáltatást kínálnak a modern ingatlankezelő cégek a magán-bérlakáspiacon, amelyen a minőségi kínálat és a megemelkedett bérleti díjak nyomán látványo­san megváltozott a bér­­lők és a bérbeadók szemlélete is.

Profi ingatlankezelő cégeket hívott életre és a piacra az albérleti szektor. A befektetési céllal vásárlók képesek és hajlandók is megfizetni az őket tehermentesítő szolgáltatásokat. A bérlőkkel és a bérleménnyel kapcsolatos mindenféle ügyintézést egyre több vállalkozás kínálja, és egyre több bérbeadó igényli is, jellemzően a bérleti díj 10 százalékát kitevő havi díjért.

A fentiekről Szórádi Tamás, a Balla Ingatlannal együttműködő ingatlankezelési szakértő közleményében kifejtette:

az elmúlt évek befektetési célú lakásvásárlásai nyomán nagy számban kerültek a bérleti piacra minőségi ingatlanok.

Aki befektetési célból ingatlant vásárolt, az a magasabb bérleti díj érdekében a felújítására is áldoz, főként, ha külföldi ügyfélkört céloz meg rövid távú lakáskiadásra, közkeletű nevén airbnb-zésre. A külföldiek kizárólag igényesen felújított, szépen berendezett, modern gépekkel felszerelt lakásokat keresnek. Közvetve és közvetlenül az ilyen lakások egy része végül a hosszú távú bérleti piac nívóját is javítja, így ott folyamatosan nő a jobb állapotú ingatlanok aránya.

Fotó: Szabó Miklós / MW

A bérbe vehető lakások díja is jelentősen nőtt, ami a bérlők részéről is új igényeket szült. Egyre inkább elvárják a szolgáltatói szemléletű bérbeadást, a lakással kapcsolatban felmerülő problémák azonnali kezelését a bérbeadó részéről, akár hét végén is.

A folyamatos rendelkezésre állás igénye, az apró-cseprő, de a bérlő számára fontos ügyek mielőbbi elintézésének szükségessége különösen azon lakástulajdonosoknak okoz gondot, akik nem tudnak vagy nem akarnak erre időt áldozni. Köztük nem kevesen vannak, akiknek több kiadott lakásuk van, vagy vidéken, esetleg külföldön élnek.

Piaci szereplők szerint egyértelműen szemléletváltás ment végbe nemcsak a bérlők, hanem a bérbeadók részéről is. Mint Ruzsik Dezső, a BPartner Zrt. társtulajdonosa a Világgazdaságnak kifejtette, amikor

másfél évtizeddel ezelőtt létrehozták a ma már 120 lakást kezelő cégüket, még magyar neve sem volt az efféle lakás- vagy ingatlankezelésnek. Időközben a bérbeadók rájöttek, hogy a bérbeadás időigényes, és egyáltalán nem kockázatmentes tevékenység, ezért szívesen ruházták át a felelősséget az arra vállalkozó cégekre.

Különösen azokra, amelyek anyagi felelősséget is vállalnak.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

lakásbérlet albérlet balla ingatlan ingatlankezelés Cordia BPartner Zrt.
Kapcsolódó cikkek