Ingatlan

Vállalkozók vadásznak a lerobbant lakásokra

A vállalkozók lerobbant állapotú lakásokat vásárolnak, amelyeket felújítva nemritkán az eredeti ár duplájáért dobnak piacra.

Egyre kevesebb a jó minőségű, felújított lakás a kínálatban – derül ki az Ingatlan.com piacelemzéséből. Eszerint a fővárosban a felújított lakások négyzetméterára szeptember elején 657 ezer forint volt, a felújítandók 545 ezer forintos átlagával szemben.

Budapesten 20 százalékos, a megyeszékhelyeken 9–53 százalékos értékkülönbözet mutatkozik a kétféle ingatlantípus között, ami azt tükrözi, hogy a vevők nem mindig fizetik meg a korszerűsítés árát.

A különböző állapotú lakások ára közötti számottevő eltérés többnyire egyes vidéki hirdetésekből olvasható ki, Budapesten jellemzően kisebb a különbség. Itt – az eladó lakások irányárát alapul véve – egy 50 négyzetméteres lakást 5,6 millió forintból, egy 74-75 négyzetméterest pedig 8,5-9 millió forintból kellene felújítani ahhoz, hogy az anyag- és munkadíjhoz hozzájusson az eladó.

Fotó: VG

Ezek a büdzsék azonban alacsonyak a folyamatosan emelkedő árakhoz képest, amelyek jóval nagyobb mértékben emelkedtek, mint a felújított lakások ára – tudtuk meg Ács Erzsébettől, a Lakberendezők Országos Szövetségének elnökétől. A szakmai szövetség vezetője a Világgazdaság kérdésére kifejtette:

az elmúlt években valóságos iparággá fejlődött az ingatlanértékesítés egyik formája. Ennek az a lényege, hogy élelmes vállalkozók lerobbant állapotú lakásokat vásárolnak, amelyeket felújítva nemritkán az eredeti ár duplájáért dobnak piacra.

A lakáspiac berobbanásával azonban olyan mértéket öltött az áremelkedés, hogy immár a felújítandó lakásokhoz sem lehet áron alul hozzájutni, ezáltal az állapotjavítással elérhető hozam is jóval szolidabb, mint korábban.

A felújításoknál az akár 30-40 százalékkal megemelkedett szakipari munkadíjak és a nagymértékben megnőtt előjegyzési határidők jelentik a legfőbb akadályt. Mint Ács Erzsébet tájékoztatott: a jövő tavaszra és nyárra tervezett felújításokhoz már most le kell szerződni a kivitelezőkkel, s érdemes beszerezni az építési anyagokat is, mert nem biztos, hogy a kellő pillanatban lehet például parkettát vagy burkolólapot kapni. Ha a kivitelező kénytelen levonulni, nincs kit megbízni hirtelen, és hónapokat csúszhat a befejezési határidő. A felújításra vállalkozóknak minden korábbinál rugalmasabb kerettel kell számolniuk. Míg hajdan elég volt a nem tervezhető pluszköltségekre a költségvetés 20 százalékával tervezni, ma ennek duplája, akár 40 százalékos költségtúllépés is rendre előfordul. A felújítások tervezését nehezíti, hogy a kivitelezői piac végletesen szabadárassá vált, az ajánlatok között sosem látott mértékű eltéréseket lehet látni.

A jó állapotú és minőségű lakások hiánycikknek számítanak a piacon, a felújítottként hirdetett lakások számának csökkenése pedig annyiban meglepő, hogy 2018 első felében a lakásépítések és -felújítások terén végrehajtott beruházások az összes hazai beruházás értékének 17 százalékát tették ki – állapította meg Balogh László.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

lakáspiac vállalkozók
Kapcsolódó cikkek