Ingatlan

Városközpontok és magasházak épülnek

Több mint négymilliárd euró beruházási értékű fejlesztést mutatnak be Európa legnagyobb ingatlanos kiállításán, Münchenben.

Összeállt az októberi müncheni Expo Real kiállításon részt vevő azon projektek listája, amelyek a következő három-öt év magyarországi ingatlanfejlesztési piacából adnak ízelítőt. A Budapest-standot a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és Budapest önkormányzata működteti. A négymilliárd eurót is meghaladja azoknak a fejlesztéseknek az együttes kivitelezési költsége, amelyekkel részletesen megismerkedhet a befektetői és finanszírozói közönség – erről Takács Ernő, a legnagyobb ingatlanfejlesztő társaságok által alapított IFK elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.

Mint elmondta, a négymilliárdból 2,5 milliárd eurónyi üzleti fejlesztést magáncégek valósítanak meg.

Az állami beruházások között bemutatják például az egymilliárd eurós Liget Budapest projektet és a HIPA által képviselt, összesen mintegy 300 millió eurónyi beruházást. Ez utóbbiak közé tartozik a két szállodából és ötven apartmanból álló gyógyászati központ, a 60 millió eurós kapuvári egészségpark és az 50 millió eurós Tópark Be My City multifunkcionális épületegyüttes az M0-s, M1-es és M7-es autópálya háromszögében.

A kiállításon bemutatják az Agora Budapestet is, amely az Árpád híd pesti hídfőjénél áll majd
Fotó: Agora Hbreavis

A kínálat sokszínű és nagyszabású fejlesztések, komplex városközpontok és városkép-meghatározó projektek tucatjait foglalja magában. A listán szereplő üzleti fejlesztések között szerepel a Gránit Pólus Central Park városnegyede a WestEnd közelében, a Kopaszi-gáton formálódó BudaPart a Property Market beruházásában, az Agora Budapest, amely az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Váci úton épül – ez a HB Reavis fejlesztése –, valamint a Forestay Development 418 szobás magánkollégiuma. Szerepel továbbá az ország legnagyobb irodaháza, a Wing Zrt. projektje, amelyet székházként most vett birtokba a Telekom, és a Wizz Air nemzetközi repülési oktatóközpont is.

Az egyetemvárosokban is több új fejlesztés, irodaház és kutatási központ kínálkozik. A vidéki működőtőke-beruházások mellett a HIPA újabban a viszonylag alacsony belépési költség mellett magas hozamot ígérő ipariingatlan- és irodaházprojekteket ajánlja a nemzetközi befektetőknek – tudtuk meg Takács Ernőtől.

Az év nagy kihívása volt, hogy az idén is lesznek-e olyan nagy értékűek a tranzakciók, mint tavaly, amikor rekord született az ágazatban. Takács Ernő szerint a fejlesztői aktivitás nem csökkent, a kelet-közép-európai ingatlanbefektetések 15 százaléka Magyarországon történik.

Fókuszban a térség

Az Expo Real a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása, amelynek október 8-tól 10-ig tartó rendezvényére a világ 75 országából több mint kétezer kiállító és várhatóan legalább negyvenezer döntéshozó érkezik. Az idei – immár a huszonegyedik – expón kiemelt figyelmet kap Közép-Európa, amely az európai új motorjává vált.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

ingatlanfejlesztés Expo Real ifk München
Kapcsolódó cikkek