Ingatlan

A lakások kétharmada nem készül el határidőre

Miközben egyre több lakás átadása késik, feltűnően sok, gyakorlatilag minden huszadik kivitelezése úgy zajlik, hogy a fejlesztők kivárnak.

Sok az épülő, de nem megvásárolható új lakás. Csak a három legfrekventáltabb pesti városrészben, a VIII., a IX. és a XIII. kerületben majdnem ezer olyan lakás készül, amely egyelőre nem eladó – tájékoztatta a Világgazdaságot Sápi Zoltán, az Eltinga lakásriport-üzletágának vezető elemzője.

Fotó: Kallus György

Miközben egyre több lakás átadása késik, feltűnően sok, gyakorlatilag minden huszadik kivitelezése úgy zajlik, hogy a fejlesztők kivárnak, és nem kezdték el az értékesítést. Az ingatlanpiaci elemző szerint azért, mert e projektek lakásait később, a gyors beköltözhetőség miatt magasabb összegért tudják értékesíteni a fejlesztők.

A vevők időt takarítanak meg, és csökken az átadási határidőben rejlő kockázatuk, míg az építtető részesülhet a lakás áremelkedésének hasznából, ami a projektek másfél-két éves megvalósulási ideje alatt már igen tetemes tétel.

Tavaly novembertől idén februárig átlagosan 3,3 millióval árazta át szabad lakásait a fejlesztők többsége, és ez még nem az új CSOK-csomag keresletélénkítő hatása, arról csak később lehet majd árinformációt gyűjteni – tette hozzá a szakember. Mint megtudtuk, a mostani áremelés már nem is kiemelkedő mértékű, hiszen a tavaly augusztust megelőző tíz hónapban átlagosan ötmillió forinttal emelték meg a folyamatban lévő társasházépítéseknél az árakat. A fővárosban egyre dinamikusabb a drágulás:

2017-ben 584 ezer, 2018-ban 695 ezer, 2019 márciusában pedig 817 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár

– közölte érdeklődésünkre a Lakópark Ingatlan.com illetékese.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Eltinga lakáspiac
Kapcsolódó cikkek