Ingatlan

Augusztus végén még egyszer megpörgetik az ingatlanpiacot a diákok

A kollégiumi férőhelyek kiosztása után a kimaradó hallgatók albérlet iránti érdeklődése felélénkíti a piacot a nyár végén. A szobák több tízezer forintba kerülnek, vidéken sem sokkal olcsóbb, mint a fővárosban.

Megjött az első mérleg az albérletpiacról a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után, amelyből látszik, hogy jelentősen élénkült a kiadó lakások piaca – derül ki az ingatlan.com legfrissebb körképéből. A ponthatárok július 24-i kihirdetése utáni 10 napban a magánszemélyek 28 százalékkal több hirdetést adtak fel, mint az azt megelőző 10 napban.

Sokan készülnek erre

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte:

Az utóbbi években mindig ez a forgatókönyv, közel 30 százalékos kínálatbővülést eredményez a ponthatárok kihirdetése. Sok lakástulajdonos direkt ebben az időszakban lép piacra.

A szakember hozzátette: a piac élénkülése, a felpörgő kereslet idáig nem járt együtt a bérleti díjak emelkedésével, részben a kínálatbővülés miatt. Amúgy pedig az fővárosban és az egyetemvárosokban a hosszú távú kiadásnál stabilizálódás látszik a bérleti díjakban.

Fotó: MW ARCHÍV

Mennyiért adnak egy szobát?

Az ingatlan.com elemzése szerint a ponthatárok kihirdetése utáni egy hétben a kiadó lakások átlagos bérleti díja a fővárosban 160 ezer forint volt, ez megegyezik az 1-2 héttel korábbi szinttel és a többi egyetemvárosban is stabilak maradtak az árak.

Az ingatlan.com megvizsgálta azt is, hogy az egyetemvárosokban mennyiért adnak ki egy szobát, mivel a diákok ebben az időszakban a legolcsóbb ajánlatokat keresik a kínálatban.

Budapesten 65 ezer forint egy kiadó szoba havi átlagára.

Debrecenben, Pécsen és Miskolcon egyaránt 35 ezer forintot kérnek a szobákért. Szegeden és Győrben drágábban lehet szobát bérelni, mindkét városban 45 ezer forintot kell adni értük.

Fotó: AFP

Jön még egy hullám

Az ingatlan.com szakértője azt is elmondta, hogy az albérletpiacon lesz még egy élénkülés várhatóan augusztus utolsó 1-2 hetében, amikor kiosztották a kollégiumi férőhelyeket. A kimaradó diákoknak ugyanis albérlet útján kell megoldani a lakhatásukat. Balogh László szerint az albérletpiac és a bérleti díjak alakulása szempontjából a jövőben lényeges kérdés lehet, hogy a rövid távú lakáskiadás, azaz lakáshotelekre vonatkozó szabályok területén egy esetleges szigorítás milyen hatással lesz a kínálatra és a keresletre.

augusztus hallgató diák Budapest albérlet lakás egyetemisták ingatlan ingatlan.com
Kapcsolódó cikkek