Ingatlan

Újból erőre kapott a drágulás

Ismét gyorsult a lakásárak növekedési üteme Budapesten és a vidéki váro­sokban, éves szinten több mint húszszázalékos a drágulás.

Egyelőre nem mutatja a kifulladás jeleit a hazai lakáspiac, sőt az MNB első negyedéves lakásárindexe az előző negyedévek dinamikáját megközelítő, 24,2 százalékos éves áremelkedést tükröz Budapesten 2018 és 2019 első negyedéve között. Mindezt az előző időszaki lassulást követően jelezték, hozzátéve, hogy a községekben az előző negyedévben megfigyelhető lakásárcsökkenés után dinamikus áremelkedés volt negyedéves alapon – ez jó eséllyel a bejelentésével van összhangban.

Fotó: VG / Kallus György

A vizsgált időszakban 7,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak nominális alapon, míg az éves nominális növekedési ütem 17,4 százalékot ért el, kissé meghaladva az előző negyedévben megfigyelt 16,5 százalékos értéket. Reálértelemben a lakásárak növekedési üteme országos átlagban éves alapon 13,8 százalék volt ekkor. Eszerint országos átlagban a lakásáremelkedés csaknem egy százalékponttal gyorsult az előző időszakhoz képest.

Az MNB közlése szerint Budapesten 2019 első negyedévében nominális alapon átlagosan 5,6 százalékkal drágultak a lakások, ez 1,5 százalékpontos emelkedés az előző negyedév dinamikájához képest. Az éves növekedési ütem csaknem azonos maradt a fővárosban: a 24,2 százalékos emelkedés mintegy 7 százalékponttal múlja felül az aggregált nominális lakásárindex növekedési ütemét. A legfrissebb jegybanki elemzés a vidéki városokban a fővárosnál mérsékeltebb, 21,1 százalékos nominális éves szintű drágulást tükröz, ami összességében azonban folytatódó gyorsulás az előző negyedévekben megfigyelt árváltozáshoz képest.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

MNB-lakásárindex lakáspiac ingatlan MNB
Kapcsolódó cikkek