Ingatlan

Túlkínálat keletkezhet az Airbnb korlátozásával

A gazdaságvédelmi operatív törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot.

A gazdaságvédelmi operatív törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot. Eszerint

éves szinten 120 vendégéjszakában, idén október és december vége között pedig 30 napban maximalizálnák a turisztikai célú lakáskiadást. A döntés nem végleges, de mindenképp iránymutató.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy véli,

az Airbnb-s lakások szabályozása befolyásolhatja az alakulását az elkövetkező hónapokban, sok tulajdonos ugyanis az értékesítés mellett dönthet és emiatt túlkínálat keletkezhet.

A szakember emlékeztetett, a koronavírus-járvány kitörését követően sokan féléves, egyéves időtartamra nyomott áron kiadták az ingatlanjukat, vállalva azt a kockázatot, hogy nyáron esetleg a kaució dupláját fizetik vissza, ha ismét megjelennek a turisták.

Fotó: AFP

„Ahogy Magyarország fokozatosan feloldotta a határzárakat, lassan megjelentek a külföldiek Budapesten, igaz, még csak csekély létszámban.

Ezzel együtt minimálisan emelkedett az Airbnb-s lakáskiadás is. A mostani javaslat ugyanakkor beszűkíti a tulajdonosok mozgásterét, így ingatlanjaik rövid távú bérbeadásra már nem lesz olyan jövedelmező, mint a pandémia előtt”

– magyarázta Gadanecz Zoltán.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa hozzátette azt is, többen egy esetleges második hullámtól tartva még szeptember előtt meg szeretnének inkább válni az ingatlanjaiktól. Kiemelte azt is, hogy a másik oldalon megjelent egy komoly kereslet, ami feltorlódott az elmúlt hónapokban.

Airbnb GDN Ingatlanhálózat
Kapcsolódó cikkek