Ingatlan

Húszmilliárdos közbeszerzés a Citadellára

Megjelent a Citadella teljes felújítására vonatkozó közbeszerzési pályázat, október elejéig tehet ajánlatot tenni a 20 milliárd forintra becsült értékű beruházás tervezésére és kivitelezésére.

Megjelent a Citadella és környezetének teljes felújítására kiírt tervezői és kivitelezői közbeszerzési felhívás a TED-en.

A közbeszerzési pályázat nyertesével a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nzrt. egy keretmegállapodást köt majd a Gellért-hegy tetején álló egykori erőd, a Szabadság szobor és a projekt leírásában részletezett felújítások során ellátandó kivitelezési és egyéb kapcsolódó feladatokra. Az ajánlatokat október 8-ig lehet benyújtani.

A Citadella projekt, azaz a Citadella és környezetének teljes felújítása kiemelt kormányzati beruházás, amely az előzetes bejelentések szerint több ütemben valósul meg, többek között egy új múzeum és egy új, több mint 10 ezer négyzetméteres közpark létrejöttét eredményezve a Gellért-hegy tetején, az ugyancsak felújításra szánt Szabadság szobor mellett.

Fotó: MTVA/MTI

Az első szakaszban az erőd, a háromezer négyzetméternyi várfal és környezetének rendezése a cél 2022-ig. Az egy évszázada pusztuló, még a második világháborúban megsérült, mára életveszélyessé vált Citadella 1854-ben épült, teljes felújítása elkerülhetetlenné vált a kiírás szerint.

A nagyszabású munkálatok előkészítése már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, az állapotfelmérésről és az azt követő régészeti feltárás és az építészeti tervezés elrendeléséről Fodor Gergely kormánybiztos számolt be.

A szeptember 3-án közzétett közbeszerzési ajánlattételi felhívás a tervezői és a kivitelezői szolgáltatásokra is vonatkozik, a kiírás szerinti az építési beruházás becsült értéke nettó 20 milliárd forint.

közbeszerzés Citadella
Kapcsolódó cikkek