Ingatlan

A garzonokkal kezdődhet az áresés

Átértékelődtek a lakáspiaci kategóriák, a korábban a másfél-kétszobás lakásokhoz drágult egy szobás lakások ára hosszú idő után mérséklődni kezdett.

Jelentős átalakulásokat hozott a koronavírus-járvány az ingatlanpiacon is, ezek a hatások meglátszanak már a garzon lakások árában is – érzékeltette a lakáspiac egyik slágertermékét érintő változás lényegét Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

Rámutatott, hogy

az előző években már alig-alig különbözött a másfél-két szobás lakások értéke a garzonokétól,

de ez az aránytalanság mostanra kezd eltűnni.

A vásárlók és a bérlők számára a tavaszi karantén és az előttünk álló bizonytalan időszak hatására jóval fontosabbá vált az otthon mérete,

aminek következtében lefelé mozdulhat a garzonok ára.

Jelenleg a garzonlakások ára négyzetméterben nem sokkal alacsonyabb, mint a kis alapterületű, de több szobás lakásoké, noha használati értékük jelentősen kisebb, ha az adott ingatlant nem egy ember, hanem egy pár vagy két egyetemista lakja.

Fotó: AFP

„Korábban az embereket az érdekelte, hogy legyen egy ajtó, amit magukra tudnak zárni, vagy ha albérletként szerettek volna pénzt csinálni egy garzonból, akkor megpróbálták ugyanannyiért kiadni, mint egy másfél szobát lakást. Ennek vége van, ez a számokból is tisztán látszik ” – magyarázta a szakértő.

Elmondása szerint a fordulat lényegében annak tudható be, hogy a karantén miatt sokan home office-ban dolgoznak, ezáltal az emberek jóval több időt töltenek el otthonaikban, felértékelődött az élettér jelentősége.Sokakban most tudatosult,

hogy mennyire fontos a lakás elrendezése és hogy mekkora terület áll a rendelkezésükre.

Ha többen kényszerülnek otthon egy szobából dolgozni, az egy idő után feszültséget, kellemetlenségeket szül, míg ha egy másfél-két szobás ingatlanban élünk , könnyebben megtehetjük, hogy elvonulunk külön helyiségbe, ha nyugalomra vágyunk.

A garzonok hátránya egyértelműen érzékelhetővé vált a járvány idején

– hangsúlyozta Gadanecz Zoltán, aki a következő egy évben ezen lakástípus árának további csökkenésére számít, mert a második hullám miatt várhatóan ismét sokan és tartósan fognak otthonról dolgozni.

járvány lakáspiac koronavírus garzon GDN
Kapcsolódó cikkek