Ingatlan

Elhúzódik a rozsdaövezeti egyeztetés

A miniszterelnök szerdán váratlanul a teljes újlakáspiacra belengette az újabb évekre szóló alacsony, 5 százalékos rátát.

Szeptember végéig adott magának határidőt a kormány, hogy kidolgozza a rozsdaövezeti építkezésekre vonatkozó kedvezményes rendelkezés részleteit – közölte a Lounge Group.

A miniszterelnök szerdán váratlanul a teljes újlakáspiacra belengette az újabb évekre szóló alacsony, 5 százalékos rátát.

A banki szakértő szerint három jelentős befolyásoló tényező miatt folyhatnak még a színfalak mögötti egyeztetések. Eközben a beruházók és a vevők kivárnak, a piaci árak pedig lassan konszolidálódnak.

A kijelölt rozsdaövezetek fejlesztésére vonatkozó 5 százalékos ÁFA terve számos területet vonzóvá tett az ingatlanberuházók szemében, a kormányzat is a piac lendületben tartását várja a jövőbeni rendelkezésről.

Három tényező módosíthatta a részletek kidolgozására szánt határidőt: a járvány második hulláma mellett miniszteri szintű felügyeletet kapott a terület, illetve a legutóbbi, ötven pontos gazdaságélénkítő javaslati csomagjában a Magyar Nemzeti Bank is belengetett egy konstrukciót, kamatmentes lakásépítési formájában. Ezeket kell összefésülnie most a kormányzatnak – értékeli a kialakult helyzetet Kővári Mihály, a Sberbank Magyarország Zrt. ingatlanpiacon jártas projektfinanszírozási vezetője.

A szabályozás elodázása kivárásra kényszerítette volna a piaci szereplőket, a miniszterelnöki bejelentés azonban új lendületet hozhat az ingatlanfejlesztőknél.

Fotó: Snohetta tervezőiroda

Bár a piaci áttörést korábban csak a koronavírus-oltóanyag megjelenésének idejére várták a szakértők, a kormányfő mostani üzenete minden bizonnyal ezt jóval előrébb hozza és élénk érdeklődést vált ki a beruházókból. A részletszabályokat azonban még érdemes megvárni, nem mindegy, hogy a 2022-es határidő mire vonatkozik majd

– teszi hozzá Kővári Mihály.

Ami a mostani állapotokat illeti, a Sberbank szakértője szerint a külföldi befektetőkkel együtt a fővárosi turisztikai célú lakáspiac is eltűnt, emiatt konszolidáció várható az árakban Budapesten bizonyos szegmensekben. Mindez nem jár azonban az árak összeesésével, hiszen még mindig távol vagyunk a szükséges évi negyvenezres újlakásszámtól, ami a lakóépület-állomány fiatalításához kellene.

A befektetők ugyanakkor addig is, amíg a kedvezménynek köszönhetően felpörög az újlakáspiac, jól megvannak az üzleti megrendelőktől érkező megbízásokkal. Bár a kereskedelmi ingatlanoknál stagnál a helyzet, a logisztikai fejlesztések után óriási a kereslet, amit a járvány okozta piaci folyamatok is indukálnak. Az irodapiacon pedig hiába érződik a home office hatása, a kereslet felszívja a többletkínálatot.

áfa rozsdaövezet
Kapcsolódó cikkek