Ingatlan

Berobbanhat a lakáspiac

Az átlagosnál gyengébben indult az utolsó negyedév a hazai ingatlanpiacon, ahol továbbra is élénk a vevői érdeklődés, ennek ellenére kevesebb volt az adásvételek száma, mint az elmúlt években.

Az elmúlt öt év legerősebb vevői aktivitását mutatja a Duna House októberi keresletindexe 87 pontjával. Az élénk vevői érdeklődéssel, de lassuló piaci mutatókkal induló utolsó negyedév első hónapjában létrejött körülbelül 12, 2 ezer adásvétel azonban valamivel elmarad az elmúlt évek adataihoz képest. A fővárosi ingatlanpiacon a legtöbben újra a XIII. kerületben keresik következő otthonukat, 100 fővárosi érdeklődőből több mint 17-en itt képzelik el jövőjüket.

Angyalföld a budai kerületektől vette vissza vezető szerepét, az elmúlt időszakban a II. és XII. kerület voltak a legnépszerűbbek, a belvárosi kerületek a turizmus újbóli élénkülésére és a befektetői kedv erősödésére várnak, jelenlegi népszerűségük csökkent.

A vevői pozíciók tovább erősödtek a jelenlegi piacon, Budapesten már a Duna mindkét oldalán 10 százalék körüli alkuval tudtak élni a vásárlók az októberi tranzakciós adatok alapján. A belvárosban pedig még ennél is magasabb 18 százalékos változás volt tapasztalható az első meghirdetett és a végső eladási árhoz képest.

A tavaly ilyenkor tapasztalható 2-3 hónapos értékesítési időhöz képest idén októberben jelentősen lassult a forgási sebesség.

Fotó: NOGUCHI PORTER NOVELLI

Az ország egész területén 100 nap fölé emelkedett a sikeres értékesítéshez szükséges átlagos idő. A leggyorsabban továbbra is vidéki és pesti panellakásokat lehet értékesíteni, míg a legtöbb idővel a pesti és főleg a belvárosi tégla lakások tekintetében érdemes számolni. Utóbbi területen már 5 hónapnál is többet kell várni egy-egy vevő érkezésére átlagosan.

A befektetői érdeklődés továbbra is az idén tapasztalt alacsonyabb szinteken maradt,

a legtöbb ingatlanvásárló esetében a nagyobb lakásba, házba költözés lehetősége volt a fő motiváció.

A Duna House szerint az erősebb érdeklődés biztató jel az ingatlanpiacon, hiszen ez a tendencia a következő 3-4 hónapban a tranzakciók számának emelkedésében is megmutatkozhat.

Kiemelt kép: AFP

téglalakás angyalföld lakáspiac Duna House panellakás értékesítés
Kapcsolódó cikkek