Ingatlan

Brutál erősen kezdte az évet az ingatlanpiac

Az év első hónapjában, országosan 11 185 ingatlan adásvétel történt, valamint 73-75 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott a Duna House becslése szerint.

Az elmúlt öt év legerősebb januárjával indította az évet a lakáspiac. A Duna House által becsült 11 185 darab tranzakció 13 százalékkal erősebb forgalmat mutat 2020 első hónapjához képest. A kereslet növekedése már az év első heteiben érződött az ingatlanközvetítő által mért adatokban, amelynek egy része vélhetően a tavaly év végi kivárás miatt viszonylag gyorsan, már ebben a hónapban tranzakcióval zárult.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A Duna House szakemberei szerint,

az otthonteremtési támogatások miatt továbbra is aktív, élénk várható, amely éves szinten így a tavalyinál több, 130-150 ezer közötti adás-vétellel zárhat majd 2021-ben.

Jelzáloghitel piacon a társaság 73-75 milliárd forint közötti volument becsül januárra, ami ugyan a tavaly januári adattól (80 milliárd) 5 milliárd forinttal elmarad, de 2019-hez képest (63 milliárd) így is jelentős 17 százalékos növekedést jelent. A lakásvásárlásokhoz kapcsolódó otthonteremtési támogatások iránti érdeklődés a pénzügyi közvetítőknél szintén nagyon aktív januári piacot mutatnak.

Duna House lakáseladás
Kapcsolódó cikkek