Ingatlan

Helyenként máris kevés a felújítandó ingatlan

Megnőtt a kereslet a rosszabb állapotú lakásokra az állami támogatás miatt, bár túlzott vagy kielégíthetetlen volumenű igényről azért nincs szó.

Megnőtt a kereslet a rosszabb állapotú lakásokra az állami támogatás miatt, bár túlzott vagy kielégíthetetlen volumenű igényről azért nincs szó, és arról sem, hogy a felújítandó ingatlanok kategóriájában számottevő mértékben megemelte volna a korábbi tranzakciószámot a dotáció. A lendület visszafogottságának oka a járvány harmadik hulláma is, emiatt rengeteg most a kérdőjel a vevőkben – tapasztalják a Balla Ingatlan munkatársai.

Az állami ingyenmilliók elérhetőségének tudatában sokakban felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e most felújítandó ingatlant venni. Bár az ingatlanpiacon meghatározó tényező a lokáció, ám amikor a vevők nem találnak megfelelő minőségű ingatlant az elképzelt helyen, egyesekben felmerül az a dilemma, hogy elégedjenek-e meg egy felújítandó, de olcsóbb lakással a kiszemelt környéken, vagy inkább máshol keressenek olyat, amelynek a felújításával már nem kell foglalkozni.

Ingatlan vásárlásakor továbbra is a lokáció a legfontosabb, olyannyira, hogy a vevők jellemzően kompromisszumot kötnek a minőség rovására, csak hogy egy adott környéken tudjanak vásárolni

– derült ki Nagy Csabának, a Balla Ingatlan dél-budai régiós szakmai vezetőjének szavaiból. Egy adott lokációhoz való ragaszkodás oka legtöbbször a munkahely vagy a család.

Fotó: Pesthy Márton / Veszprém Megyei Napló

Hasonlóképpen vélekedik Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint az ügyfeleknek általában határozottak az elképzeléseik, hogy új építésű vagy használt ingatlant keresnek, de az elhelyezkedést tekintve is eltökéltek.

A többség nem szívesen enged az igényeiből és az elképzeléseiből, inkább vár a megfelelő ajánlatra.

Ha belátható időn belül nem érkezik ilyen, akkor egyes paraméterekhez nem ragaszkodnak a továbbiakban, de ritkán fordul elő, hogy az a lokáció lenne. Aki hajlandó a helyszínt érintő kompromisszumra, az már előre jelezni szokta például azt, hogy ugyan Budapesten keres családi házat, de már látja, hogy a pénze csak az agglomerációra lesz elég.

Egyesek viszont olyannyira határozottak, hogy egy adott utcában próbálnak meg eladó ingatlan találni. Ebben az esetben jellemzően szembesülniük kell azzal, hogy ez nem igazán működik, mert ennyire leszűkített területen a kínálat elvétve találkozik az igényekkel. Ilyenkor azok, akik mindenképpen vásárolni akarnak, a tágabb környéken kezdenek ingatlan keresni, akik viszont nem, azok továbbra is csak nézelődnek.

Jelen vannak a piacon azok a vevők is, akiknek – úgymond – nincs „felújítási kapacitásuk”, tehát a piacról kell szerezniük építőipari szakembereket, ezáltal viszont a felújítási költségeik könnyen elszállhatnak, ami miatt inkább úgy döntenek, hogy egy kevésbé jó területen vesznek jó állapotú ingatlant alacsonyabb árfekvéssel.

Többen kifejezetten azért vásárolnának felújított ingatlant, mert félnek a feladattal járó megpróbáltatásoktól. Ugyanakkor felújított ingatlanokból meglehetősen szerény most a kínálat. Mindenesetre mindkét típusú vevő jelenléte jellemző a piacra.

balla ingatlan ingatlanpiac lakásfelújítás
Kapcsolódó cikkek