Ingatlan

Újabb bizonytalanság az albérletpiacon

Enyhén emelkedtek a múlt hónapban a kiadó lakások bérleti díjai, a harmadik hullám azonban újból elbizonytalanította a piacot márciusban.

Féléves lejtmenetet követően, a tavaly tavaszi és nyári ingadozás után először látszik áremelkedés a pandémia nyomán átalakult bérlakáspiacon, miután a januári szintet a februáriak országosan 1,1 százalékkal, a fővárosiak 0,8 százalékkal haladták meg a KSH és az Ingatlan.com közös lakbérindexe szerint. 2021 februárjában az országos index a 2015. évi bázisidőszak 128 százalékát, a fővárosi a 121 százalékát érte el, ezzel 10, illetve 14 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól.

A lakbérindex tavaly januárban volt a csúcson, amikor a 2015-ös árakat Budapesten 43,1, országosan 45,6 százalékkal haladta meg a kínálat, ahhoz mérten Budapesten mérséklődtek a legnagyobb mértékben, átlagosan 16 százalékkal az árak.

Ez több mint négyszerese a vidékinek, az ország többi régiójában ugyanis nem érte el a 4 százalékot az áresés, az átlagosan mégis sokkal markánsabb ármozgást a lakbérpiacon domináló fővárosi túlsúly okozza, a kiadó lakások kétharmada budapesti.

Fotó: Kallus György / VG

A fővárosban korántsem egységes az ármozgás, a belső kerületek és az átmeneti városrészek egyelőre nem mozdultak el a mélypontról, a belvárosban még mindig 17 százalékkal alacsonyabbak a lakbérek, mint egy éve. Más kerületekben már emelkedés indult,

a pesti külvárosban 2,5 százalékkal, a budai hegyvidéki kerületekben 3, a budai egyéb kerületekben 1,3 százalékkal nőttek a lakbérek februárban az előző hónaphoz képest.

Miután a főváros és a nagyvárosok uralják a kínálatot, a kiadó ingatlanok zöme, 94 százaléka többlakásos épületben van. A fővárosi kiadó lakások mérete átlagosan 53 négyzetméter, a megyei jogú városokban 57, a kisebb településeken 63 négyzetméter. A legnagyobb alapterületű lakásokat Pest megyében hirdették, legutóbb 69 négyzetméteres átlaggal. Országosan a hirdetők 38 százaléka, Budapesten 36 százaléka magánszemély.

A februári elmozdulás még nem trendforduló, inkább csak stagnálás, a harmadik hullám bizonytalanságot okozott a piacon, márciusban egyelőre nem látszik további áremelkedés

– áll az Ingatlan.com elemzésében. Március közepén a fővárosban az átlagár 130 ezer forint, a legdrágább városrészekben – az I., a II. és az V., kerületben – 160-170 ezer forint volt. A legolcsóbb városrészekben, a XIX. és a XX. kerületben 110 ezer forintért kínálták kiadásra az ingatlanokat a múlt héten, míg Pécsett 87 ezer forintért, Nyíregyházán 90, Debrecenben és Kecskeméten 100, Szombathelyen 108, Győrben 110 ezer forintra rúgtak a díjak.

lakbér KSH-ingatlan lakbérindex albérletárak
Kapcsolódó cikkek