Ingatlan

Fordulat állt be a hazai lakáspiacon

Az országos szintű 10 százalékos árnövekedés már a múlté.

Elkészült a több szempontból is rendhagyónak mondható 2020-as év lakáspiaci bizonyítványa.

Az év végén csökkent a használt lakások ára, a negyedik negyedévben a harmadikhoz képest 1,1 százalékos volt a mérséklődés

– derül ki az ingatlan.com hivatalos lakásáradatokon alapuló elemzéséből, amely 130 ezer lakóingatlan-hirdetés alapján azt is bemutatja, hogy április közepén milyen átlagos négyzetméterárak jellemezték a nagyvárosokat.

A 10 százalékos drágulás már a múlté

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat kommentálva azt mondta: „Az április elején megjelent előzetes KSH-adatok megerősítették a trendforduló jeleit.

Az országos szintű 10 százalékos árnövekedés már a múlté, az éves drágulás üteme 2,4-re csökkent.

2021. év elején érezhető volt egy korrekció a január elején életbe lépett otthonteremtési támogatások miatt tavaly év végéről elhalasztott adásvételek következtében.

2021 hátralévő részében viszont arra számítunk, hogy a lakásárak visszarendeződnek a megfizethető ártartományba. Ennek több oka is van: a külföldi vásárlók és a befektetők szinte teljesen eltűntek a lakáspiacról, a bérleti díjak éves szinten 12 százalékkal csökkentek. A vevők pedig a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági kockázatai miatt sokkal óvatosabbak, az alkupozíciójuk már eléri a 10 százalékot.”

Hét kerületben csökkentek az árak, a nagyvárosok még tartják magukat

Az ingatlan.com elemzése szerint az idén nőtt a kereslet a használt lakások piacán, különösen az év első két hónapjában. A keresleti oldal erősödése legnagyobb mértékben a 2021-ben életbe lépett otthonteremtési támogatásoknak köszönhető, illetve annak, hogy vásárlók a járványhelyzet miatt nagyobb alapterületű ingatlanokat keresnek.

Fotó: Shutterstock

Ezeket viszont leginkább a nagyvárosok külső kerületeiben vagy agglomerációs övezeteiben találják meg, ahol jellemzően alacsonyabbak a négyzetméterárak.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy április közepén

a fővárosban az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 717 ezer forintot tett ki,

miközben éves szinten hét kerületben is csökkentek az árak. A különböző városrészek közül az V. kerület volt a legdrágább, ahol átlagosan 1,18 millió forintért kínálták eladásra a lakóingatlanok négyzetméterét. A legolcsóbb kerület pedig a XXI., Csepelen az átlagos négyzetméterár 480 ezer forint volt.

A megyeszékhelyeket nézve kiderül, hogy

Debrecenben a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára április közepén 495 ezer forint volt. Tatabányát 363 ezer forintos ár jellemezte,

Pécsen a tulajdonosok 367 ezer forintos négyzetméteráron keresnek vevőt az ingatlanokra, Győrben pedig 456 ezer forint volt az átlagérték.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek