Ingatlan

Miért fontos, hogy hol található cégünk székhelye?

Sokan úgy gondolják, egy vállalkozás székhelyének pontos helye nem több egyszerű adatnál. Egy szükséges feltétele annak, hogy megalapíthassuk saját cégünket. De vajon van-e komolyabb jelentősége annak, hogy valaki hova helyezi vállalkozása székhelyét?

A válaszunk az, hogy nagyon is, most pedig azt is megmutatjuk, hogy miért!

Nyugodt és professzionális ügyintézést szeretnénk? Ne mossuk össze a székhelyet az otthonunkkal!

Sok olyan fiatal vállalkozó akad, aki cégalapítás előtt állva úgy gondolja, saját vállalkozása székhelyét kizárólag olyan helyen jelentheti be, mely közel áll hozzá földrajzilag. Éppen ezért székhelyként akkor is saját ingatlant választ, ha ez számára bizonyos szempontokból tekintve előnytelen.

Rengetegen jelentik be cégük székhelyeként például az otthonukat, hiszen külön céges ügyintézésre használható ingatlanjuk nincs. Ez első ránézésre valóban költségkímélő megoldásnak tűnik, azonban praktikusnak egyáltalán nem mondható.

Saját otthonunk nyugalmának ugyanis szentnek és sérthetetlennek kell lennie. Egyikőnk sem szeretné például, ha a pihenést egy esetleges hatósági ellenőrzés megzavarná. Abban az esetben azonban, ha székhelyünk a saját lakásunk, erre sajnos számítanunk kell. Arról már nem is beszélve, hogy ha főtevékenységünket nem az otthonunkban végezzük, a hivatalos iratok, fontos dokumentumok átvétele is problémás lehet.

Ha pedig erre nem figyelünk oda, egy át nem vett, elfelejtett hivatalos levél akár komoly büntetést is hozhat a nyakunkba.

Fotó: freepik.com

Mi lehet hát a tökéletes megoldás, ha nem szeretnénk saját ingatlant vásárolni, s otthonunk nyugalmát sem szeretnénk feláldozni? A válasz nem más, mint a székhelyszolgáltatás!

Székhelyszolgáltatás igénybevétele esetén cégünk székhelyét gyakorlatilag bármely településen megválaszthatjuk. Ez több olyan előnnyel is jár, melyekre a következőkben bővebben is kitérünk. Egyelőre azonban nézzük meg, miért is jó, ha a székhelyet nem az otthonunkban, hanem székhelyszolgáltatónál jelentjük be.

Először is azért, mert ilyen módon biztosak lehetünk abban, hogy a családi fészek nyugalmát sosem fogja megzavarni egy NAV-ellenőrzés. A cég működéséhez szükséges dokumentumokat ugyanis a székhelyszolgáltató irodájában kezelik, ahol ellenőrzés során a rendelkezésre állást és a professzionális asszisztenciát is biztosítják.

Másrészt azért is jó megoldás a székhelyszolgáltatás, mert igénybevétele esetén nem kell a hivatalos levelek átvétele miatt sem aggódnunk. Az érkeztetés és a cégvezető irányába történő továbbítás szintén a székhelyszolgáltató feladata, így biztosak lehetünk abban, hogy egyetlen át nem vett hivatalos levélből sem lehet problémánk.

Fotó: freepik.com

Fontos a mobilitás és spórolni is szeretnénk? Válasszunk megfelelő székhelyszolgáltatót!

Ahogy azt fentebb is említettük, a székhelyszolgáltatás egyik legnagyobb előnye, hogy tevékenységünk helyétől függetlenül bármely településen igénybe vehető. Ez egyrészt azok számára hasznos, akiknek nincs fix telephelyük, a munkájukat pedig bárhonnan végezhetik.

Manapság rengeteg ilyen munkakör létezik. Elég például a kreatív szektor szereplőire gondolnunk, vagy épp a pénzügyi és üzleti tanácsadókra. Esetükben a munkavégzésnek nincs olyan fix helye, mint például egy nehézipari gépekkel dolgozó vállalatnak.

Éppen ezért felesleges is lenne csak azért saját irodát fenntartaniuk, hogy a cégalapításhoz szükséges székhellyel rendelkezzenek.

És nem érdemes megfeledkezni az iparűzési alól történő mentesülés lehetőségéről sem.

Hazánkban ugyanis bizonyos településeken a helyi iparűzési adó nulla százalék, ami azt jelenti, hogy ha cégünk székhelye egy ilyen településen található, abban az esetben nem kell iparűzési adót fizetnünk vállalkozásunk legális működéséhez.

Ez persze leginkább azon cégek számára lehet csábító, amelyek magas árbevétellel rendelkeznek, hiszen a legtöbb településen az ipa mértékét az árbevétel 2 százalékában határozzák meg. Ami egy jól működő, magas bevételű cég esetében igen komoly összeget, éves szinten pedig több százezres nagyságrendű spórolást is jelenthet.

Fotó: freepik.com

Tenderek, pályázatok és a presztízs: nem mindegy, hol található a székhely

Cégalapítás előtt fontos tudni azt, hogy a székhely elhelyezkedése nem csak a praktikum és a spórolás szempontjából lehet fontos. Bizonyos esetekben az sem mindegy, hogy cégük székhelye a fővárosban vagy épp vidéken található-e.

Akadnak ugyanis olyan ügyfelek, melyek esetében a budapesti székhely egyfajta presztízsértékkel bír, és a munkát sokkal nyugodtabban bízzák olyan vállalkozásra, melyet a fővárosban jegyeztek be. De akadnak olyan szituációk is, melyekben a székhely holléte nem csak a tekintély szempontjából fontos.

Bizonyos helyi pályázatok esetében például kifejezetten előnyös lehet a vidéki székhely, hiszen az önkormányzatok több szempontból is szívesen bízzák a munkát olyan cégekre, melyek helyi kötődésűek.

Fotó: freepik.com

A székhely holléte jóval több egyszerű adatnál

A fentebb összegyűjtött szempontok jól mutatják, hogy székhelyünk bejegyzett címe jóval több egy egyszerű adatnál az alapítói okiratban. A székhely hollétének komoly jelentősége van egyrészt a kényelem, másrészt a spórolás, harmadrészt pedig a hatékony munkavégzés szempontjából.

Éppen ezért cégalapítás előtt érdemes jó átgondolnunk, hol és milyen feltételek mellett a legérdemesebb megjelölnünk vállalkozásunk székhelyét, és olyan székhelyszolgáltatót találni, mely minden igényünket, elvárásunkat képes hatékonyan és professzionális módon kielégíteni.

irodabérlés cégalapítás
Kapcsolódó cikkek