Ingatlan

Az elmúlt évek legnagyobb régiós ingatlanpiaci tranzakciója zajlik

A Globe Trade Center arra az elhatározásra jutott, hogy értékesíti belgrádi irodaportfólióját a magyar Indotek vállalatnak. A 267,6 millió eurós vételi ajánlat 2 millió euróval haladja meg a szerb GTC tulajdonában lévő irodaházak 2020. december 31-i könyvszerinti értékét. A megállapodás értelmében a tranzakció összesen 122 175 négyzetméter, nagy kihasználtságú irodaterületre vonatkozik 11 épültben, amely öt különböző irodaparkban található az Új-Belgrád kerületben. A 2021 harmadik negyedévében lezáruló ügylet az elmúlt öt év egyik legnagyobb ingatlanpiaci tranzakciója a közép- és kelet-európai régióban.

A szerbiai üzletmenet optimalizálása érdekében a GTC adás-vételi szerződést írt alá, amely 11 prémium kategóriás irodaházat foglal magában öt különböző irodaparkban. A Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue és GTC House irodaházak összesen 112 ezer négyzetméter területet ajánlanak a belgrádi üzletnegyed szívében. A 267,55 millió euró eladási ár kicsivel meghaladja a 2020. december 31-i könyvszerinti értéket, amely 265,6 millió euró volt.

A 11 prémium kategóriás irodaház eladása egy merész húzás, amely lehetővé teszi hogy lezárjunk egy teljes fejlesztési ciklust Szerbiában és egy új, alapjaiban különböző fejezetet nyithassunk ezen a piacon. A jelenlegi tranzakció időzítése nem is lehetne jobb, hiszen éppen a piaci stratégiánk átstrukturálásán dolgozunk, hogy fenntarthatóbb és jövőbiztosabb legyen a cég működése. Ez a tranzakció arra is bizonyíték, hogy a Covid után is forgalomképesek az ingatlanok Szerbiában. A meglévő ingatlanok eladásából származó szabad tőkét új, ambiciózus fejlesztésekbe invesztáljuk Szerbiában és más közép és kelet európai piacokon, ami valóban egy előre mutató erőteljes kitörés

– nyilatkozta Yovav Carmi a GTC igazgatótanács elnöke.

Az üzlet zárását 2021 harmadik negyedévére tervezik, amely az elmúlt öt évében Közép- és Kelet-Európában a legnagyobb tranzakciók egyikének fog számítani.

Ezzel GTC az első olyan ingatlanpiaci szereplő lesz Szerbiában, amely egy teljes fejlesztési ciklust véghez vitt; a telekvásárlástól kezdve, a fejlesztésen át, realizálva a bérleti díjakat és a cashflow-t a kedvező feltételekkel való értékesítésig. Ennek köszönhetően a GTC irodaállománya a fiatalabb generációs házak irányába tolódik, míg a magyar Indotek Csoport, mint befektető szívesen nyit az új piacon egy ilyen erős portfólióval Szerbiában.

Az Indotek Csoport lassan 25 éve van jelen a magyar ingatlanpiacon, és az elmúlt évtizedben kezdett terjeszkedni más piacokon, aminek a következménye, hogy jelenleg 14 országban aktív. Régóta vártuk, hogy a szerb piacra is betörhessünk és a jelenlegi tranzakcióval jelentősen erősítettük a pozíciónkat a régióban. Arra különösen büszke vagyok, hogy az első tranzakciónk Szerbiában az egyik legmeghatározóbb belgrádi irodapiaci szereplőjévé tett minket

– nyilatkozta Jelinek Dániel, az Indotek Csoport alapítója és ügyvezető igazgatója.

A különböző korú irodaházak eladását az a stratégia terv motiválta, miszerint a GTC újrapozícionálja magát a szerb piacon, és olyan közép-, és kelet-európai piacokon tervez beruházásokat, ahol már jelenleg is aktív. A felszabaduló tőkét részben a szerb piacon, részben pedig más országokban kívánja befektetni csúcstechnológiás fejlesztésekbe.

A GTC nemrégiben 160 millió eurót fektetett két budapesti irodaépület, az Ericsson és a Siemens Evosoft székházak megvásárlásába. A GTC további tervei közé sorolhatunk számos ambiciózus projektet, többek között a szerb GTC X és Project Blaze épületeket, melyek a legmodernebb technológiával és építészeti megoldásaival a legkülönlegesebb bérlői igényeket is kielégítik. Mindkét fejlesztés egy olyan alapvetően új kritikus tömeget hoz létre, amely újra a szerb irodapiac piedesztáljára emeli a GTC-t.

GTC Szerbia ingatlanpiaci tranzakció Belgrád irodaportfólió Indotek csoport
Kapcsolódó cikkek