Ingatlan

Elszakadt a mélyponttól a fővárosi albérletpiac

A budapesti bérlők fizetési hajlandósága 7,6 százalékkal, átlag 135 ezer forintra nőtt a decemberi mélyponthoz képest – derül ki a Rentingo.com elemzéséből.

A nyitásnak köszönhetően újrainduló szolgáltató szektorban foglalkoztatottak számának emelkedésével párhuzamosan egyre többen keresnek albérletet, és az ágazatban dolgozók fizetőképessége is nő. A kereslet erősödése a kínálati oldalon még nem hozott jelentős változást, a meghirdetett lakások átlagos bérleti díja áprilisban mindössze 3 százalékkal emelkedett.

A bérbeadók áprilisban átlag 143 ezer forintot kértek kiadó lakásukért, ami még mindig elmarad az egy évvel korábbi 148 ezertől.

Az óvatosságot emellett az is jelzi, hogy a bérbeadók közül még mindig sokan (21 százalék) megelégednek az egyhavi kaucióval is.

Fotó: AFP

Miközben Budapesten egy kerületen belül is jelentős eltérések lehetnek a négyzetméterenkénti albérletárak között, a végül ténylegesen kifizetett bérleti díj lassú emelkedése mindenhol tapasztalható. A trend egyértelműen összekapcsolható az enyhülő járványhelyzettel, az oltások számának növekedésével és az ennek okán bejelentett lazításokkal.

Mivel az élénkülés várhatóan tovább tart, a kiadó lakások számának bővülésére pedig nem lehet számítani, a következő hónapokban a kínálati bérleti díjak is lassú emelkedésnek indulhatnak.

Budapest Rentingo.com albérletárak
Kapcsolódó cikkek