Ingatlan

Itt éri meg befektetési céllal lakást vásárolni

A lakásvásárlás ma is értékálló befektetés, de az elérhető bérleti hozam mellett mára a hosszú távú értéknövekedés is nagy súllyal esik latba a megtérülési számításban. Mit, mikor és hol érdemes megvásárolni? – ennek nézett utána az OTP Ingatlanpont szakértője.

„A jelenlegi általános fellendülés ellenére egyelőre nem valószínű, hogy a bérleti díjak az ingatlanáraknál nagyobb mértékben fognak növekedni, illetve hogy elérik a korábban Európa-szerte jövedelemarányosan rekordközelinek számító szintjüket, ezért az elérhető bérleti hozamok emelkedésére nem számíthatunk. Célszerű a megtérülési számításba a bérleti hozam mellett az ingatlan árának hosszú távú emelkedéséből származó értéknövekedési potenciállal is kalkulálni” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

A bérleti díjak zuhanása ugyanis már megállt, ugyanakkor az csúcsnak számító 2020. januárhoz képest 2021 áprilisában országosan még közel tíz, Budapesten 15 százalékkal alacsonyabb áron lehetett lakást bérelni.

Értéknövekedés szempontjából különleges helyet foglalnak el a rozsdaövezetek, hiszen itt gyakorlatilag a semmiből jönnek létre új lakóterületek és így hatalmas értéknövekedési potenciállal rendelkeznek – mutatott rá a szakértő.

Hozzátette: a belvárosi ingatlanok bő évtizedes mindenhatósága után most éppen újra az agglomerációk és kertvárosok élik reneszánszukat.

„Jelenleg befektetési szempontból azok az ingatlanok rendelkezhetnek igazán nagy értéknövekedési potenciállal, amelyek megfelelnek a hibrid munkarenddel együtt járó életvitel elvárásainak” – tette hozzá az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Ilyen területek például a XI. kerületben Kelenföld és Szentimreváros bizonyos részei, Zuglóban az Örs vezér tere környékének kertvárosias része, vagy a IV., VIII. (Tisztviselőtelep) és XIII. kerületek csendesebb, kisvárosias utcái. Ugyanígy aduásznak

számítanak gyakorlatilag minden lakáspiaci ciklusban a szűken vett Bel-Buda kistársasházas mellékutcái, ahol összességében is kicsi a kínálat, pláne az újépítésű ingatlanok száma nagyon korlátozott.

A városi lét mellett a látványos értéknövekedés és a koronavírus járvány következtében feltételezhetően átalakuló utazási szokások miatt megfontolandó a turisztikai célból kiadható ingatlanok vásárlása is. Valkó Dávid szerint, nem az ár, hanem a jövőbeli értéknövekedési potenciál kell, hogy döntő szempont legyen a befektetési célú ingatlanválasztásnál. Hiába olcsó egy adott lakás, ha nem vonzó a környezete és fejlődés sem várható, illetve ugyanebbe a kategóriába tartoznak azok az ingatlanok is, amelyekből bőséges és nagyon homogén a kínálat a piacon (pl. a kétszobás típus panellakások).

lakásár ingatlanpont hozam valkó dávid ingatlan befektetés kiadás ingatlanbefektetés
Kapcsolódó cikkek