Túlnyomórészt Budapestre, azon belül pedig a rozsdaövezetekre koncentrálódik majd a lakásépítés, amint az újabb ideiglenes áfacsökkentés határideje lejár. 

Az egykori iparterületek felé azzal a nem titkolt szándékkal tereli a gazdasági kormányzat a lakásépítőket, hogy gátat szabjanak az agglomeráció szétterülésének.

A cél, hogy ne az agglomerációban, hanem a belső városrészekben építkezzenek, így revitalizálják a frekventált és jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező egykori iparnegyedeket 

– mutatott rá az újlakáspiaci jövőképre a VG Podcast legfrissebb adásában Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezetője, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnöke. A szakember szerint később minden bizonnyal finomhangolják még a jelenlegi szabályokat, hogy ne sivatagosodjon el a rozsdaövezeten kívüli újlakáspiac, és ne csak a barna, hanem a zöldövezetekben is épüljenek majd lakások, és családi házak.

Az újépítésű lakások iránt az egymillió forint fölé nőtt négyzetméterárak ellenére is van vevő, a 2,5 százalékos fix kamatozású zöld otthon hitelprogram pedig tovább stabilizálja a keresletet, mert erősen megtámogatja a piacot. A lakásállomány százévenkénti megújulásához szükségesnek tartott évi 40 ezer új lakás helyett tavaly 28 ezer, idén 20-25 ezer épül meg, de ennél sokkal többet nem tud felszívni tartósan a piac – véli Kiss Gábor, aki évente 30-35 ezer lakást tart célszerűnek építeni, és nem többet. 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A lakásépítő cég vezetője szerint 

a vásárlást halogatók mindig rosszul jártak, alacsonyabb árakra spekulálni nincs és nem volt értelme, az ingatlan változatlanul jó biznisz, lakást venni mindig érdemes volt és az lesz ezután is.  Az elmúlt években folyamatosan jóval 10 százalék fölött drágultak az újépítésű lakások, ilyen mértékű áremelkedésre a következő években is reális esély van. 

Így, aki egy kétéves átfutású ingatlanfejlesztésben lakást vásárol már az elején, annak 10 vagy 20 százalék foglaló befizetése után fennmaradó vételár részt két év múlva, az átadáskor kell csak kifizetnie. Akkor, amikor a ma még 75 millió forintért szerződött lakásért a projekt későbbi szakaszában bekapcsolódó vevők 10-20 százalékkal többet, az átadás előtt már minimum 90 millió forintot fognak fizetni az áremelkedések korábbi ütemével számolva - mutatott rá az elérhető profit mértékére a szakember.

A VG Podcast legfrissebb adását teljes terjedelmében a lejátszóra kattintva hallgathatja meg: