Az országos átlagos bérleti díjak novemberben 1,1 százalékkal haladták meg az egy hónappal korábbit, Budapesten 1,4 százalékos havi drágulás következett be.

Éves szinten országosan 11 százalékos, Budapesten 10,5 százalékos bérletidíj-emelkedés látható az albérletpiacon.

„Többéves távlatban nézve a bérleti díjakat az látható, hogy a koronavírus-járvány hatása miatti keresletcsökkenés eredményeként januárban kerültek mélypontra. Ahhoz képest az országos átlagárak 13 százalékkal nőttek novemberre. A fokozatos áremelkedés ellenére még mindig nincsenek csúcson a bérleti díjak.

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A 2015-ös szintekhez képest novemberben több mint 42 százalékkal álltak magasabban az albérletárak, ami megközelíti, de nem éri el a 2020 januári csúcsot, amikor közel 46 százaléknál járt a mutató”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: „Éves szinten az észak-magyarországi régióban volt a legütemesebb az áremelkedés, az érintett megyékben – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád – átlagosan több mint 12 százalékkal drágultak az albérletek. A többi országrészt – Pest megyét, Közép-Dunántúlt, Nyugat-Dunántúlt, Dél-Dunántúlt, Észak-Alföldet és Dél-Alföldet 7,2-10,5 százalékos növekedés jellemezte.”

Helycsere a megyeszékhelyen rangsorában

A novemberi tényadatok mellett az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy decemberben mennyiért kínálták a kiadó lakásokat a tulajdonosok. Bár a fővárosban továbbra is 150 ezer forint az átlagos díj, ez nem jelent változást novemberhez képest, ugyanakkor azért vannak változások. Az V. kerület a legdrágább, ám a bérleti díj a novemberi 217 ezer forintról 240 ezer forintra ugrott decemberre. A legolcsóbb városrész Soroksár, a XXIII. kerültben havonta átlagban 107,5 ezer forintért kínálták az ingatlanokat. Ez az összeg minimális csökkenést jelent a novemberi 110 ezer forinthoz képest.

A Budapesten kívüli piacon változott a helyzet. A decemberi adatok szerint Székesfehérváron 124 ezer forintba került egy albérlet egy hónapra a kínálat alapján. Ezzel Fejér megye székhelye átvette a vezetést a novemberben még 130 ezer forintos díjjal élen álló Veszprémtől, ahol decemberre 122,5 ezer forintra süllyedtek az átlagos albérletárak, így a Balaton-közeli megyeszékhely a második helyre került a legújabb rangsorban. A harmadik hely Debrecené, ahol 120 ezres bérleti díjat mutat a kínálati piac.

A megyeszékhelyek listáját Békéscsaba és Salgótarján zárja, mindkét megyeszékhelyen 80 ezer forintért hirdetik a kiadó lakásokat.