A korábbi prognózisnak megfelelően tovább nyílt az árolló augusztusban a budapesti albérletpiacon – derül ki a Rentingo legfrissebb albérletpiaci elemzéséből. A lakást keresők lehetőségei látványosan elszakadtak az elvárásoktól: miközben átlagosan 192 ezer forintot kértek a bérbeadók, a bérlők mindössze 157 ezerért kerestek lakást.

House expense and cost, too expensive payment or high interest rate mortgage concept, heavy house broke savings piggybank metaphor of too much payment and cost.
Fotó: Shutterstock

Az előzetes várakozásokat felülmúló mértékben vált el egymástól a kereslet és a kínálat augusztusban a budapesti albérletpiacon. Az és az emelkedő energiaárak a bérbeadók és a bérlők igényeit is átalakították.

Miközben a bérlők júliushoz képest 5,3 százalékkal kevesebbért kerestek lakást, átlagosan 157 ezer forintért, addig a bérbeadók 5,7 százalékkal emelték áraikat, emiatt

átlagosan 192 ezer forintot kértek kiadó ingatlanjukért.

Ilyen nagy különbséget a bérbeadók és a bérlők elképzelései között utoljára két és fél éve, még a koronavírus-járvány előtt tapasztalhattunk.

Lassulni látszik az áremelkedés az albérletpiacon

Az országos albérleti díjak átlagosan 23 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbi árakhoz képest, tehát még mindig tekintélyes a drágulás éves mértéke.

A bérleti díjak egészen 2021 júliusáig csökkentek, ezzel párhuzamosan pedig emelkedett a bérlők jövedelme, ami jelentős feszültségcsökkenést eredményezett, hiszen megfizethetőbbé váltak a bérlakások. Tavaly nyáron kezdődött az árak trendszerű emelkedése, ami az elmúlt hónapokban felgyorsult, és ma már jóval többet kérnek egy átlagos budapesti albérletért, mint 2020 januárjában.

A bérlők jövedelmük egyre kisebb hányadát képesek albérletre fordítani, miután a növekvő élelmiszerárak mellett egyre többet kell költeniük a megélhetésükre. Mindezek tetejében a rezsidíjak emelkedését is hozzá kell számolniuk a lakhatás költségeihez.

Bár az előző évekhez hasonlóan idén is arra lehetett számítani, hogy a felsőoktatásba kerülő és lakhatást kereső diákok nyáron felhajtják a keresleti árakat,

idén ez nem érvényesült, és a tendenciát a külföldről érkező diákok albérletkeresése sem tudta érdemben megváltoztatni.

Az ingatlanközvetítő portál adatai szerint a keresleti és a kínálati oldal ilyen mértékű távolodásával a bérbeadóknak egyre több erőfeszítést kell tenniük a fizetőképes bérlők megtalálásáért. Ezt támasztja alá, hogy a főszezon ellenére jócskán emelkedett a bérlőkeresés időtartama, valamint kevesebb az egyhavi kaucióval hirdetett lakás, miután a bérbeadók kerülik a kockázatvállalást. Emellett a közösségi albérletkereső platformon, ahol a bérbeadóknak is lehetőségük van felvenni a kapcsolatot a potenciális bérlőkkel, már most látványosan megugrott azoknak a lakástulajdonosoknak száma, akik ajánlattal keresik meg az oldalra regisztrált albérletkeresőket.

Átlagos kínálati és keresleti bérleti díjak a budapesti albérletpiacon
 

Egyre korábban repülnek ki a szülői házból a magyar fiatalok

Tavaly az Európai Unióban átlagosan 26 és fél évesen hagyták el a fiatalok a szülői háztartást, ami megegyezik 2020 hasonló adatával. Hazánk az EU középmezőnyében helyezkedik el.