Közel negyven évvel azután, hogy a Temze partján lévő Battersea Power Station széntüzeléses erőmű fényeit lekapcsolták, a legendás épület hamarosan újra megnyitja kapuit. Igaz, nem az eredeti funkciójában éled újjá, hanem London egyik legújabb kiskereskedelmi és szabadidős központjaként, amely október 14-től látogatható. A fejlesztő Battersea Power Station Development Company (BPSDC) a múlt hónapban jelentette be, hogy a kiskereskedelmi területek 90 százalékát már bérbe adta, a vendéglátóipari és szabadidős területek 85 százalékára szintén leszerződtek. 

A megaprojekt részeként több mint 2500 új munkahely jön létre.

Battersea Power Station At Nine Elms In London
Fotó: Mike Kemp / Getty Images

A Battersea 1933-ban kezdte meg az energiatermelést, fénykorában London villamos energiájának egyötödét szolgáltatta. Az 1983-ban leállított és műemlékké átminősített erőművet 2012 óta a jelenlegi részvényesek, a malajziai Sime Darby Property Bhd, az S P Setia Bhd, valamint a munkavállalói nyugdíjalap kezeli. 

A leendő vásárlók számos brit és nemzetközi márkát megtalálnak majd a Turbine Hallsban, s megnyílik az Electric Boulevard, az erőmű új főutcája is, ahol bárok és éttermek, irodahelyiségek, üzletek, vannak, de park, közösségi központ és egy új, 164 szobás szálloda is helyet kapott. 

LON 86 Long exposure of passenger train travelling towards Battersea Power Station, London
Fotó: Ed Rhodes / AFP

Az üzletek az erőmű két felújított turbinacsarnokában kapnak helyet: az A csarnok az építés 1930-as éveiben uralkodó art deco stílust tükrözi, míg a B jelzésű inkább ipari megjelenésű és hangulatú. Az erőmű két vezérlőtermét, amelyek – még a Buckingham-palotát és a Parlamentet is ellátva – irányították az áramellátást, szintén teljesen helyreállították. Az egyik rendezvényhelyszín lesz, a másikat pedig bárkoncepcióvá alakították át, ahol a vezérlőterem eredeti kezelőszerveit is megtartották. A Third Space nevű fitneszmárka 28 ezer négyzetméteres terme 2023-ban nyílik meg az épületegyüttesben.

Battersea Power Station Celebrates Major Milestone As Historic Landmark Welcomes First Residents
Fotó: Ian Gavan / Getty Images


Az épület anno két erőműből állt, a Battersea-A 1929 és 1935 között épült, a tőle keletre fekvő Battersea-B pedig részben 1937 és 1941 között, majd a második világháború miatt szüneteltették az építkezést, végül 1955-re lett üzemkész. A két egység szinte teljesen megegyező kialakítást kapott, létrehozva az ikonikus négykéményes szerkezetet.
Az épület 2014-ig üresen állt, és ez idő alatt szinte romba dőlt. A hasznosításra különböző tervek születtek, de egyik sem valósult meg. 2012-ben érkeztek a maláj befektetők, bemutatták tervüket, amely szerint 

a területen lakóparkokat, bárokat, éttermeket, irodahelyiségeket, üzleteket és szórakozóhelyeket alakítanak ki.

A terveket jóváhagyták, és az átépítés 2014-ben meg is kezdődött. A Pink Floyd legendás Animals című albumának borítóján az épületről készült fotó szerepel.