Az Európai Bizottság könnyebb szabályozást javasol az és más rövid távú lakásbérlő társaságok számára – mondták az ügyben jártas források. 

Penang,,Malaysia,-,July,12,,2017:,Female,Hand,Holding,Smartphone Penang, Malaysia - July 12, 2017: Female hand holding smartphone with Airbnb application. Airbnb is an online marketplace and hospitality service, enabling people to lease or rent short-term lodging
Fotó: Shutterstock

A Reuters beszámolt róla, hogy a szabálytervezet szerint a rövid távú lakásbérbeadó cégeknek adatokat kell szolgáltatniuk a nemzeti hatóságoknak arról, hogy hányan veszik igénybe szolgáltatásaikat, és hány éjszakát töltenek el a bérelt ingatlanban. Az adatokat egyetlen digitális belépési ponton tárolják, amely minden hatóság számára elérhető lesz – mondta az egyik szakember. A javaslatot az EU végrehajtó testülete a jövő héten jelenti be, az Airbnb egyelőre nem kommentálta a hírt.

Amszterdam, New York, Párizs és más, a turisták körében népszerű városok hatóságai az Airbnb-t hibáztatták a városaikban egyre súlyosbodó lakáshiány miatt, ami kiszorította az alacsony jövedelmű lakosokat.

A kisebb városok lakói azonban pozitívabban közelítettek a rövid távú kiadásokhoz, remélve, hogy azok több turistát vonzanak. A javasolt uniós törvény célja, hogy egyensúlyt teremtsen a két fél érdekei között.

Az uniós szabálytervezet hasonló lenne az Airbnb két éve az Eurostat uniós statisztikai hivatallal kötött adatmegosztási megállapodásához, amely lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy negyedévente hozzáférjenek a platformot használók számáról és a lefoglalt éjszakák számáról közzétett adatokhoz. 

Az Airbnb az elmúlt években megpróbálta kezelni az aggodalmakat azzal, hogy korlátozza az évente bérbe adható napok számát Párizs központjában, Londonban és Amszterdamban. 

Korábban a VG megírta, hogy aki tavasszal visszatért az airbnb-zéshez, nagyon jól döntött, mert remek nyarat zárt, de az őszi–téli nemzetközi és belföldi turizmus volumene már teljesen bizonytalan. Az előfoglalásokból sem lehet megítélni, hogy mi várható, mert a Covid óta lerövidült a tervezési időszak, az utazók zöme az utolsó pillanatig kivár. 

Energiaturistákra vadászik már több európai ország is – mi nem

Örökbefogadás, pilótaképzés, meddőségi és fogorvosi kezelés, nem kevesen Erasmus-ösztöndíj révén több hétre, sőt akár hónapokra is érkeznek Magyarországra külföldiek, de vajon az energiaturizmusból profitálhatnak-e az itteni szállásadók? Megkérdeztük.