Tavaly süllyedt mélypontra a magyarországi Airbnb-lakáskínálat, amikor a 2019-es csúcsévben jegyzett 16 ezer ingatlan helyett mindössze 6-7 ezer között mozgott a vendéget fogadó aktív egységek száma. 

Idén tavaszra azonban megindult a „visszacsekkolás”, és újra 10 ezerhez közelített a piaci szereplők, illetve a rövid távú szálláshelyek száma.

A múlt év késő nyarától elindult az utazási korlátozások enyhítése világszerte, és elkezdtek visszatérni a külföldiek Magyarországra is, mindenekelőtt Budapestre, ami biztató alapnak tűnt ahhoz, hogy újra megérje visszatérni a piacra. A belföldi turizmus is erős volt, a Covid miatti bezártság után magasra hágott az utazási kedv.

Aki tavasszal visszatért az Airbnb-zéshez, nagyon jól döntött, mert erős szezont zárt – összegezte Schumicky Balázs Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) elnöke. 

Travel in Germany: Airbnb in times of the Corona pandemic, 04 June 2020, Lower Saxony, Osnabrück: ILLUSTRATION - "airbnb" is written on a key ring. Due to corona-related uncertainty, only a few people are currently planning a summer holiday abroad, but many can imagine holidays in Germany. The apartment broker Airbnb is registering increased demand for accommodation between the Alps and the coast. In its Corona Ordinance of 25 May, the Lower Saxony state government classifies accommodation on Airbnb as a holiday apartment or holiday home. Photo: Friso Gentsch/dpa (Photo by FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Travel in Germany: Airbnb in times of the Corona pandemic
Fotó: Friso Gentsch / AFP

A kétévnyi katasztrófa után visszapattanó beutazó turizmus, az egyre nagyobb számban visszatérő külföldiek segítettek a szektor talpra állásában a fővárosi szereplőknek is – a belföldiek már az előző évben jó szezont zártak –, olyannyira, hogy még az orosz–ukrán háború is csak rövid ideig tartó megtorpanást okozott.

A vendégek és a szálláshelyek száma ugyan még nem érte el a pandémia előtti időszakét, viszont a kevesebb egységre így több vendég és nagyobb forgalom jutott. 

Ráadásul a professzionális üzemeltetők nem csökkentették az áraikat, hanem még növelni is merték, így megállt a negatív árspirál, és a 2019-et messze meghaladó csúcsárakon maradtak az átlagos napi árak.

Amilyen árszintet korábban egy sziget fesztiválos időszakra alkalmaztak, azt most egy átlagos hétköznapi időszakban el tudták érni

– mondta a MAKE elnöke. Ráadásul – tette hozzá – mindezt úgy, hogy a forint gyengülése miatt a külföldieknek nem lett drágább. Budapest árelőnye megmaradt, vagyis további tere van az áremelésnek, ami jól jöhet a házigazdáknak, akiknek forintban jelentkeznek a költségei.

Óriási kérdőjel viszont, hogy mi lesz ezután, nem lehet látni a globális gazdasági és politikai folyamatok eredőjét, de az irányt igen, hogy az orosz–ukrán háború következményeként Európa mély közeli állapotba jutott, a turisztikailag fontos piacok mindegyikén feszült várakozással tekintenek a télre. Az Európa-szerte több évtizedes rekordokat döntöget, az utazás mint luxuskiadás hamar lekerülhet a tervezett kiadások listájáról. 

„Nagyfokú visszaesés prognosztizálható a beutazások és a költések terén egyaránt” –  véli Schumicky Balázs. Reménysugár ebben a helyzetben, hogy miután 

Magyarország a külföldieknek mindig is olcsó desztináció volt, most felbecsülhetetlen előnyt adhat Budapestnek ez a tény, vagyis a forintgyengülés most jelentős segítség lehet a beutazó turizmus piacán. 

Nyugat-Európa kedvelt városainak fő alternatívája lehet a recessziós időszakban a magyar főváros, ahol nyugati színvonalú kínálathoz jutnak olcsón a turisták.

Young,Couple,Enjoy,The,View,From,The,Point,From,Fisherman Young couple enjoy the view from the point from Fisherman Bastion in Budapest during sunrise. Young couple enjoy the view from the point from Fisherman Bastion in Budapest during sunrise.
Fotó: Shutterstock

Az elszálló energiaárak miatt a megsokszorozódó gáz és áramszámlát kigazdálkodni képtelen nagy szállodák mellett nyitva maradó kicsi szálláshelyek továbbra is elegendő forgalomra tehetnek szert. Ha csökken a szálláshelyi kínálat, az a piacon maradóknak még csökkenő vendégforgalom mellett is jól jön, vagyis akár megismétlődhet az, ami idén a szektoron belül lezajlott, hogy a kockázatvállalók jártak jól – mondta a piaci szakértő. Persze a kockázat is óriási, és előfordulhat, hogy télre befagy a piac, ez esetben azok járnak jól, akik megpróbálják kiadni hosszútávra az ingatlanjukat. Új ingatlannal idén ősszel-télen a szálláshelypiacra lépni több mint kockázatos.

A szakmai egyesület elnöke rámutatott, hogy mindeközben a magán- és egyéb szálláshelyek hasonló gondokkal küzdenek, mint a szállodák, hiszen az emelkedő munkabérek, és dráguló energia számukra is jelentős költségnövekedést hoz. 

A nyugati béreket nyugati szintű árbevételből lehet kigazdálkodni, ami további áremelési kényszert jelent a szolgáltatások körében is.

Ráadásul a jórészt társasházakban üzemelő Airbnb-lakások energetikai korszerűsítése nehézkes, vagy sokszor lehetetlen, a lakóközösségek még egy napelemes pályázatig sem jutnak el. Ráadásul a belvárosi épületek zömében, ahol nem volt még tetőtér-beépítés, olyan rossz állapotú tetők vannak, amelyekre nem biztos, hogy fel lehet szerelni a teherhordó szerkezeteket.

Támogatási programok híján az egyéni szolgáltatók, a társasházakban élők és ott lakást kiadók mindenkinél jobban ki vannak szolgáltatva a fűtési szezon piaci árainak, hiszen még hagyományos fűtésre sem tudnak áttérni a lakásokban. A nemrég még korszerűnek gondolt, környezetbarát elektromos fűtés egy-másfél hónap alatt elhasználja az éves energiamennyiséget, kérdés az is, hogy azt ki tudja-e gazdálkodni majd az adott vendégfogadó.

Részleges nyitvatartások, illetve korlátozott üzemelés emiatt az Airbnb-zők körében is megjelenhet védekezésül a megugró fűtésszámlák ellen

 – összegezte Schumicky Balázs. 

Leszögezte: nincs hova menekülni a lakáskiadás piacán, hiszen a hosszú távú lakáskiadás árait befagyasztja a kereslet fizetőképességi szintje.