Minden ötödik ingatlantulajdonos tervez ingatlanközvetítőt megbízni lakása vagy háza eladásával – derül ki az Ingon.hu ezer fő megkérdezésén alapuló kutatásából. Az ingatlanmarketinges cég felmérése során olyan eladókat keresett meg, akik már legalább két-három hónapja próbálkoznak a piacon – tájékoztatta a Világgazdaságot Vajnági Richárd ügyvezető. 

Nem mindegy, hol és hogyan találkozik a vevő az ingatlan hirdetésével. Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

A kutatás – tette hozzá az Ingon.hu szakértője – igazolja az általános tapasztalatokat is, miszerint néhány hét, jellemzően két-három hónapnyi sikertelen próbálkozás után döntenek az eladók amellett, hogy külső segítséget vesznek igénybe, és ingatlanközvetítőre bízzák ingatlanuk értékesítését. Ők úgy érzik, nem tudnak megbirkózni ezzel a feladattal. 

Az ingatlanközvetítő megbízását tervezők 45 százaléka a személyes közreműködés, az ingatlan bemutatásánál nyújtott segítség lehetősége miatt dönt az együttműködés mellett. 

Az elmúlt időszakban nagy számban kerültek eladósorba olyan üres vidéki ingatlanok, amelyek tulajdonosai nem helyben laknak. Jókora piaci potenciált jelent a közvetítőknek ezekre a zömében vidéki ingatlanokra megbízást szerezni.

A bemutatással időt és üzemanyagköltséget is spóroló tulajdonosok körében vélhetően jóval átlag feletti lesz a hajlandóság az ingatlanügynökök megbízására, mint ahogy a teljes piacon jellemző. 

 

Miközben örök dilemma, hogy szükséges-e ingatlanközvetítővel szerződni az ingatlan eladására, első körben a jutalék mértéke tudja eltántorítani a megállapodást fontolgatókat. Az ingatlanárak növekedésével párhuzamosan ugyanis nem mérséklődtek a sikerdíjak, ma is, mint hosszú évek óta, az eladott ingatlan árának 2–5 százalékát kérik munkájukért a közvetítők. Ezt az összeget végül sokan hiába igyekeznek megtakarítani, mert még segítséggel is nehezen, vagy újabban egyre inkább a várt ár alatt tudnak megszabadulni a házuktól. 

 Az Ingon.hu piackutatása szerint átlagosan 3 százalékos jutalékért vesznek igénybe ingatlanközvetítői szolgáltatást az eladók.

 Összességében az látszik, hogy az eladók szívesen bíznak meg ingatlanost, de nem bármi áron, vagyis nem mindegy a jutalék mértéke.

Discussion,With,A,Real,Estate,Agent,At,The,Office, Discussion with a real estate agent at the office ingatlan, ingatlaniroda, eladó, kiadó, ház, lakás,
Nem a szakértelem, hanem a kényelem az elsődleges szempont a közvetítő megbízásánál. Fotó: Shutterstock

A jutalékot a sikeres értékesítést követően kell megfizetnie az eladónak, előtte nincs semmilyen költsége. Ugyanakkor az ingatlanértékesítői szektorban elég nagy különbség van a jutalékok mértéke között. 

Van olyan ingatlanügynök, aki már 2 százalék közvetítői jutalékért cserébe is vállalja a munkát, de van, aki nettó 5 százalék alatt nem szerződik

– jellemezte a piaci helyzetet Vajnági Richárd.

A jelenlegi piaci környezetben egyes ingatlanokat nehezebb eladni, kevesebb az érdeklődő, ilyenkor a megfelelő hozzáértéssel, piaci ismerettel rendelkező közvetítő segítségére lehet az eladónak. Reálisan nem azt várják a közvetítőtől, hogy magasabb áron, hanem azt, hogy egyáltalán el tudják adni a hónapok óta hirdetett ingatlant.

Beszakadt a lakáspiac, eltűntek a vevők

Több mint 40 százalékkal csökkent a kereslet októberben.