Habár nominálisan kismértékben bővült az aktivitás-kezdés mutató a hazai építőiparban 2022 utolsó negyedévére a gyenge harmadikat követően, de továbbra is nagyon alacsony volt a megkezdett kivitelezések értéke – derül ki az EBI által csütörtökön publikált Építésaktivitási jelentésből. 2022 októbere és decembere között mintegy 650 milliárd forintot tett ki az elindult építőipari munkák összege. (Az aktivitás-kezdés mutató azon projektek teljes építési értékét mutatja, amelyeknek az építése az adott időszakban kezdődött meg.)

20230215 BudapestÉpítkezés Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20230215 Budapest
Építkezés építőipar EBI
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Gyenge negyedévet produkált az építőipar, de nem kell szégyenkeznie.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság  

Az egy negyedévvel korábbi, július és szeptember közötti időszakhoz hasonlóan jóval alacsonyabb kivitelezési érték volt tetten érhető az építőiparban az utolsó három hónapban is, de sikerült felülmúlni az utóbbi évek negatív rekordjának számító harmadik negyedéves értékeket.

Az első két negyedév magasabb aktivitás-kezdésének köszönhetően az egész évet magas számok jellemezték, és több mint 3600 milliárd forint értékben léptek kivitelezési fázisba projektek,

ami folyó áron új rekordnak számított, míg változatlan árakon nem közelítette meg a 2017-es és 2018-as legmagasabb értékeket, a 2019-es és 2021-es szinten mozgott.

Az éves változás folyó áron 2021-hez képest körülbelül 21 százalékos volt, míg változatlan árakon 0,6 százalékos csökkenésre került sor.

A magasépítések jól hajráztak

Az év utolsó három hónapjában a folyó áron számolt aktivitás-kezdésben tapasztalt enyhe növekedés elsősorban a magasépítések bővülésére volt visszavezethető,

megközelítőleg 500 milliárd forint körül alakult a megkezdett építkezések értéke a negyedik negyedévben.

Összességében 2022 egésze magas számokat produkált, bőven több mint 2000 milliárd forint értékben léptek kivitelezési fázisba projektek, ami a valaha mért legmagasabb összeg.

A javulás változatlan árakon is tetten érhető volt a magasépítéseknél az utolsó negyedévben az előző három hónaphoz képest, az elindított munkák értéke azonban 2020 kivételével az elmúlt évek negyedéves értékeihez viszonyítva alacsonynak számított. Változatlan árakon vizsgálva ez 16,8 százalékos csökkenés 2022 egészét nézve.

A tavalyi évben a nem lakáscélú magasépítések több mint 1800 milliárd forint értékben indultak el, ami az eddigi legmagasabb összegnek számított, de a jó első fél évnek köszönhetőn változatlan áron is erős évnek volt tekinthető a tavalyi, a 2018-as és 2021-es után a harmadik legerősebb.

A 2022 negyedik negyedévében elindult magasépítési projektek közé tartozott a kínai CATL debreceni akkumulátorgyára, a BMW karosszériaüzeme és az EcoPro BM elektromos akkumulátorokhoz katódokat gyártó üzeme Debrecenben, de szintén elkezdődött a kivitelezése a CTP raktárcsarnokainak Szigetszentmiklóson, az Állatorvostudományi Egyetem beruházásának, a Siemens Energy M2B gáz- és gőzturbina-alkatrészeket gyártó üzemének Budapesten, valamint a HelloParks Fóti logisztikai csarnokának.

A mélyépítőknek rosszul végződött az év

A magasépítésekkel szemben a mélyépítések esetében gyenge negyedévet hozott 2022 vége. Az utolsó negyedévben a 150 milliárd forintot sem érte el a kivitelezésindítások értéke, ami folyó áron is alacsonynak számít a korábbi évekkel összehasonlítva.

Változatlan árakon nézve még nagyobb a csökkenés, 2016 óta nem volt ilyen gyenge negyedéve a szektornak.

A visszaesés az út- és vasútépítéseket, valamint az ezeken kívüli mélyépítéseket egyaránt érintette.

Az egész éves számokat azonban így is feltornázta a kiugróan magas első negyedév, így a későbbi gyenge adatok nem rontották le az éves összevetést, és erős évnek számított a tavalyi. 2021-hez képest folyó áron több mint 65 százalékos, változatlan árakon pedig közel 40 százalékos bővülésre került sor.

Azonban ez lényegében két nagy projekt év eleji indításának köszönhető, a Budapest–Belgrád vasútvonal Kelebia és Soroksár közötti szakasza, valamint az M44-es Kecskemét és Szentkirály közötti szakasza okozta a hazai mélyépítések megugró aktivitás-kezdés mutatóját.

A legnagyobb mélyépítési projektek közé több vízvezeték- és szennyvízcsatorna-beruházás tartozott az utolsó negyedévben, mint a DV-Dráva vízgyűjtő Zala és Baranya megyében, a Keleti-főcsatorna felszíni ivóvíztisztító mű Balmazújváros–Hajdúnánás–Hajdúböszörmény távvezetéke, valamint a Balmazújváros–Debrecen 1. sz. vízmű távvezetéke. Útépítési projektek közül mindössze egy került a legnagyobb beruházások közé 2022 utolsó negyedében, az 53. számú főút Soltvadkertet elkerülő szakasza.

Régiós szinten továbbra is Budapest viszi a prímet

2022-ben a legnagyobb értékben ismét a fővárosban indultak építőipari kivitelezések, habár Budapest részesedése némileg mérséklődött 2021-hez viszonyítva. A második legnagyobb arány az Észak-Alföldhöz kapcsolódott, de Pest megye és a Dél-Alföld sem maradt el sokkal tőle. A legkisebb összegben a Dél- és a Nyugat-Dunántúlon indultak beruházások.

Lázár János: beszéljünk világosan, Magyarországon fegyvergyárak fognak épülni

Az építési és közlekedési miniszter arról is beszélt, hogy az évtized végére a Kárpátoktól délre a magyar lesz a vezető hatalom a régióban.