Az elmúlt évek nagymértékű ingatlandrágulására most rátesz egy lapáttal a magas Ennek ellenére a piacon irreális áron futnak egyes házak és lakások, mivel az eladók továbbra is túlértékelik az ingatlanaikat Magyarországon – írta közleményében a Balla Ingatlan.

20210713 Budapest Balla ingatlan Ingatlanközvetítő Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  
20210713 Budapest 
Balla ingatlan 
Ingatlanközvetítő 
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője, Rencsevics Mária elmondta, hogy az ingatlanközvetítők próbálják a hirdetési árakat közelíteni a lakások valós értékéhez, de az eladók ebben sokszor nem partnerek. 

Jellemzően az ügyfelek akkor jönnek rá, hogy rosszul árazták be az ingatlant, amikor már túl hosszú ideje nem találni rá vevőt, ilyenkor engednek az elvárásokból és egyeznek bele az ártörésbe

– mondta. Példaként említett egy családi házat, amelyet 90 millió forintért kezdtek el hirdetni, majd hónapok után 75 millióig törték a hirdetési árat, míg végül 70 millió forintért kelt el. A szakértő szerint rengeteg időt vesztegetnek el az ügyfelek a rosszul belőtt árak miatt.

 2022. szeptember 28.Ingatlaniroda kínálatát nézi két férfi Londonban 2022. szeptember 28-án, amikor a brit jegybank, a Bank of England soron kívüli állampapír-vásárlásba kezdett a font meredek gyengülésével járó piaci viharok csitítása érdekében. A brit kereskedelmi bankok és hitelintézetek tömegesen vonják ki a piacról a lakossági jelzáloghitel-konstrukciókat és egyéb pénzügyi termékeiket az elmúlt napok gazdasági fejleményei hatására. Szeptember 23-án Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter radikális, 45 milliárd font (több mint 20 billió forint) értékűre becsült adócsökkentési programot hirdetett meg a meredeken emelkedő megélhetési költségek és az infláció hatásainak enyhítése végett.MTI/EPA/Andy Rain
Fotó: Andy Rain

A Balla Ingatlan XXI. kerületi és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője elmondta, hogy lokáció szerint is fontos jó árat találni a lakásoknak. Marosvölgyi Gabi kifejtette, hogy Dél-Pesten és az agglomerációban jellemzően inkább csak a 30 millió forintnál olcsóbb ingatlanok iránt mutatkozik érdeklődés, valamint a szépen felújított, korszerű ingatlanokra akad még néhány vevő.

Fordulat a lakáspiacon, elérkezett a vevők kora – mutatjuk, melyik vármegye drágult mégis

A lakásárak ősz óta stagnáltak, most azonban már csökkenni is kezdtek az Ingatlan.com adatai szerint.

A legnagyobb kereslet a szakemberek szerint 

a fiatal, jó állapotban lévő, korszerű és energiahatékony ingatlanok iránt van. 

A felújítandó kategóriában is alapvetően a kis lakásokat keresik a befektetők, mert ha kedvező áron sikerül felújítani, akkor még mindig versenyképes áron tudják továbbadni – tette hozzá Rencsevics Mária. Emellett azt is látni, hogy a vásárlók szívesebben vesznek meg egy kisebb lakást, mint egy nagy alapterületű ingatlant, mivel ez utóbbiak jellemzően túl vannak árazva – írta meg a Balla Ingatlan.

A közelmúlt változásainak abszolút vesztese a nagy alapterületű, korszerűtlen családi ház

– mondta Rencsevics Mária. Egy ilyen ház felújítása belekerülhet az egész ingatlan árának akár az 50 százalékába.

Vevői szempontból fontos még az ingatlan értékállósága, amire a lokáció is jelentős befolyással van. A jó környéken, jó közlekedési és infrastrukturális adottságokkal rendelkező helyen található házak vagy lakások a legértékállóbbak. Emellett a jó energiahatékonyságú ingatlanok is rendkívül keresettek.