Több mint ötmillió regisztrált látogató kereste fel a megújult Városliget új épületeit és élményelemeit – hangzott el az idén tízéves projekt eredményeit összefoglaló sajtótájékoztatón.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa ismerteti a beruházás mérlegét. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Európa legnagyobb kulturális beruházásának megvalósítása érdekében 2013-ban született meg a Városliget-törvény, amely az állam vagyonkezelésébe adta a parkot, azóta átfogó fejlesztések sorát valósította meg itt a Városliget Zrt. 

Az előzetes társadalmi egyeztetés alapján megtervezett épületek és élményelemek látogatottsága bizonyítja, hogy szükség volt a beruházásra, amelynek során 

csak korábbi épületek és parkolók, azaz betonfelületek helyére került új épület, és a teljes zöldfelület megújítása, sőt bővítése is megtörténik 

– mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Mint elhangzott, kétmillió látogató kereste fel az új Városligeti Nagyjátszóteret, a Sportcentrumot és a hozzá tartozó két kilométeres futókört, az Ifjúsági Sportpályákat, és egymillióan a kutyás élményparkokat. Felújították a Millennium Háza műemléki épületét, elkészült a Múzeum Mélygarázs, az egykori Felvonulási tér helyén a ligeti Promenád, megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is.

Az eddig átadott elemek elképesztő népszerűségnek örvendenek.

Néhány év múlva a Városliget elnyeri végleges állapotát

– hangsúlyozta Baán László. A miniszteri biztos rámutatott, hogy nagyon sok minden megvalósult már a projekt tervéből, amely Európa legnagyobb és legkomplexebb kulturális fejlesztése. 

 

Büszkék rá, hogy a Liget nem vesztette el eredeti jellegét, unikális közpark maradt, sőt, tovább zöldül.

Az Új Nemzeti Galéria megépítése rendkívül fontos, erről nem tettünk le

– jelezte a miniszteri biztos, aki úgy véli, a beruházás 2024–2025-ben elkezdődhet, és 2028-ig be is fejeződhet.

A Világgazdaság kérdésére Baán László elmondta, hogy sem a Városligeti Színház, sem a Magyar Innováció Házának a terve nem lett kihúzva a tervezetből.

A Városliget fejlesztése során eddig már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 7 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek több mint 500 lombos fát és 130 fenyőt, közel 70 ezer cserjét és több mint 200 ezer évelőt, és a zöldítés tovább folytatódik – sorolta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Másfél-kétezer autó parkolt egykor a múzeum helyén, ma mélygarázs várja itt az autósokat.
Fotó:  Kallus György / Világgazdaság

Idén felújítják a KRESZ-parkot és környékét, továbbá a Dvorák sétány Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza közötti szakaszát, valamint a népszerű léghajót, a BallonFly-t övező területet is, ahol több száz fát és cserjét ültetnek, valamint utcabútorokat helyeznek ki. 

Mára egyértelművé vált, hogy jó döntés volt egy cégbe szervezni a tervezést és a Városliget működtetését 

– szögezte le a cég vezérigazgatója.