Csökkent a kereslet az építőiparban az elmúlt egy évben, összességében borúlátóbbak a cégek az építési piac helyzetével kapcsolatban – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a felmérése alapján szerdán az MTI-vel. A kutatást a március 29. és április 2. között megrendezett Construma szakkiállításon a kiállítók és a látogatók megkérdezésével végezték.

20221102 Budapest

Építkezés, építőipar, társasházak, lakások, tégla, 
Otthonok építése Soroksáron
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld / Illusztráció

A közleményben ismertetik: 

a megkérdezett kiállítók mintegy harmada javulásra vagy stagnálásra számít az építőiparban és saját cégénél, 44, valamint 31 százalékuk szerint viszont inkább romlik majd a szektor, illetve saját vállalkozásuk helyzete a következő egy évben.

A kiállítók az elmúlt évben mind az építőipari piaci kereslet (55 százalék), mind pedig a vásárlóerő (53 százalék) tekintetében visszaesést tapasztaltak – írják a közleményben.

A cégek az orosz–ukrán háború és a koronavírus-válság következményeit leginkább az ellátási láncok megszakadásában és az inflációs hatásokban érzékelték, de gondot okozott a nyersanyaghiány is.

A munkaerőhiány már kevésbé jelentett problémát 

– közölte a BKIK.

Újabb otthonteremtési támogatásra van szükség itthon: fókuszban Budapest és a nagy iparvárosok

Piaci alapon nem működik a lassú megtérülés miatt, ezért az állam, az önkormányzatok és a nagy munkaadók bevonását javasolja a speciális bérlakásépítési programokba az építőipari szakszövetség, amely abban bízik, hogy a főváros mellett a nagy ipari beruházásoknak helyet vidéki városokban is mielőbb elindulhatnak a pilotprojektek.

Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke a közleményben hangsúlyozta, a piac erőteljesen szűkült az elmúlt egy évben. Emiatt már a fővárosban is enyhül a feszültség a munkaerő-ellátottság területén, bár még mindig vannak olyan szegmensek, ahol nehéz szakembert találni. A felmérés szerint a kiállításra látogatók szerint

a három legnehezebben elérhető szakember közé tartozik a burkoló, őt említették a legnagyobb arányban, majd a kőművest és villanyszerelőt.

A látogatók fele teljes mértékben, míg 42 százalékuk inkább elégedett az építőanyag-választékkal. Negyven százalékuk mondta azt, hogy minden számára fontos építőanyagot elér, míg 53 százalék a számára fontos építőanyagok többségét tartotta elérhetőnek. Mintegy kétharmaduk 16-17 százaléknál is nagyobb drágulásra számít az építőipari és építőanyagáraknál.

A BKIK közölte, a felmérés tanulságait beépíti a felnőttképzési programjaiba, valamint a pályaorientációs tevékenységébe, hogy ezeket még jobban a piaci igényekhez igazítsa.