Csak a keresések száma változott, vagy megváltoztak a keresési szempontok is az elmúlt időszakban? Ezekre a kérdésekre a Világgazdaság a legnagyobb forgalmú online piactér, az Ingatlan.com adatbázisát elemezve kapott választ. 

Woman uses real estate app to look at home interior A mid adult businesswoman looks at the interior of a home while using a mobile app on her digital tablet.
A hirdetéseket böngészők száma alig csökkent, a telefonon érdeklődő komoly vevőké viszont bezuhant.
Fotó: Getty Images

Egy éve még csak tízből egyszer kerestek az ingatlan állapota alapján eladó lakást vagy házat a hirdetések között böngészők, az idei év első négy hónapjában azonban ez az arány a duplájára nőtt.

Már a keresések 19 százalékában lett mérvadó szempont az állapot

– válaszolta érdeklődésünkre Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve: akik állapot szerint is megszűrték a hirdetéseket, egyértelműen a korszerű és alacsonyabb rezsiköltségű ingatlanokat keresik.

Házak esetében az új építésűek vezetik a keresési szempontok listáját, ezt követik cirka 25 százalékkal az újszerűek, 23-mal a felújítottak és 17-tel a jó állapotúak. A felújítandó és közepes állapotú házakra csak a keresések 7-8 százaléka fut ki.

A lakásoknál kissé más a sorrend, ott az állapot szerinti keresések listáját az újszerűek vezetik 26 százalékkal, megelőzve a felújított lakásokat (25 százalék) és az új építésűek (24 százalék). Érdekesség, hogy a jó vagy közepes állapotú, illetve felújítandó lakásokra arányaiban ugyanannyian kerestek, mint a házak esetében.

20230221 MiskolcA Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021 kiadványa alapján készített összegzést a portfolio.hu. A cikkben Miskolc legdrágább és legolcsóbb utcái kerültek terítékre. A legdrágább, ahol átlagosan félmillió forint egy négyzetmétere a Dayka Gábor utca, ahol ez az újépítésű társasház található.Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország 20230221 Miskolc

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021 kiadványa alapján készített összegzést a 
portfolio.hu. A cikkben Miskolc legdrágább és legolcsóbb utcái kerültek terítékre. A legdrágább, ahol átlagosan félmillió forint egy négyzetmétere a Dayka Gábor utca, ahol ez az újépítésű társasház található.
Fotó: Ádám János ÁJ 
Észak-Magyarország
Kétszer annyi érdeklődő szűri meg a találatokat az ingatlan állapota szerint: a korszerű lakások a legkeresettebbek.
Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

Ha az idei év első négy hónapját vetjük össze a tavalyi év azonos időszakával, akkor a keresések volumene is nagyon beszédes

– mondta Balogh.

Az eladó ingatlanokra a keresések száma egy év alatt 17 százalékkal csökkent, míg a kiadókra 11 százalékkal emelkedett az Ingatlan.com oldalán. Ugyancsak beszédes, hogy az eladó ingatlanokra vonatkozó több mint 70 millió idei keresés csak 17 százalékos csökkentést mutat, miközben az egyes ingatlanokra történő telefonos érdeklődések száma ennél drasztikusabban, 43 százalékkal csökkent, vagyis a telefonos érdeklődések számai szorosan együtt mozognak az adásvételek adataival.

A lakáspiac keresleti oldala 2018. januártól
 

 

A potenciális vevők továbbra is jelen vannak, erre utal, hogy a böngészések száma csak alig több, mint tizedével csökkent, 

tehát sokkal többen figyelik a kínálatot és nézelődnek, mint ahányan ténylegesen lépnek. A piacra lépésben leginkább a magas hitelkamatok korlátozzák az érdeklődőket.

Kamatcsökkentés kell az élénkítéshez

A lakáspiac élénküléséhez 3-4 százalékponttal alacsonyabb hitelkamatokra van szükség – írta mai közleményében az Ingatlan.com. Összegzésük szerint jó hír, hogy az inflációs és gazdasági kilátások alapján hamarosan beindulhat a kamatcsökkenés. Ráadásul a lakástámogatási rendszerben várható változások is lökést adhatnak a lakáspiaci forgalomnak.

Az idei adatok alapján az eladó lakóingatlanoknál a lokáció, az ár, az alapterület és a szobák száma alapján keresnek elsősorban a vevők, a kiadó lakóingatlanok esetében viszont a lokáció és az ár után a szobák száma fontosabb keresési szempont volt ebben az évben, mint a bérlemény alapterülete.

Az adásvételekkel sokkal szorosabban mozgó telefonhívások alapján az is elmondható, hogy 2023-ban

országosan az érdeklődések 70 százaléka 59,9 millió forintnál olcsóbb használt ingatlanokra érkezett, míg Budapesten 69 millió forint ez a küszöbérték.

Ezek az összegek nagyjából megegyeznek a 2022-es értékekkel, amiből arra lehet következtetni, hogy a kereslet megtorpanása a tulajdonosok árelvárásait is letörte az elmúlt hónapokban. Országosan csak a keresések 30 százalékánál szűrik a megvásárolandó ingatlant tartalmazó találati listát a lakás vagy a ház ára szerint, a fővárosban ez az arány már majdnem 50 százalék. 

Tavaly január óta 350 millió keresést regisztráltak az Ingatlan.com portálon, ahol a kereslet változása szinte valós időben követi le mindazokat a lakáspiaci változásokat, amelyeket utóbb a hivatalos adatok is rendre megerősítenek.