Többéves rekordot hozott a május, amikor már 40 százalékkal több eladó lakóingatlanból válogathattak a vevők, mint egy évvel ezelőtt, vagyis folytatódik a kínálatbővülés a lakáspiacon. A kereslet országos átlagban 30 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, havi szinten pedig 3 százalékkal esett vissza.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Már vannak azonban kivételek, például Baranya, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom vármegye, ahol nőtt a kereslet áprilishoz képest. 

A fokozatosan bővülő kínálat a későbbi lakáspiaci élénkülés egyik fontos előfeltétele, a kereslet pedig a lakáshitelkamatok csökkenésével kaphat majd lendületet – áll az ingatlan.com májusi kereslet-kínálati összesítőjében.

Részben a szezonalitásnak köszönhető a trend, de lakáseladási kedv is fokozódik. A bővülő kínálat a lakáspiaci élénkülés egyik fontos előfeltétele

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Összesen 150 ezer eladó lakóingatlan-hirdetés szerepelt a májusi kínálatban, az ingatlan.com összhirdetésszáma pedig meghaladta a 210 ezret, ami többéves rekordot jelent. Az előző hónapban több mint 32 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 4 százalékkal magasabb az áprilisi értéknél.

Az eladó lakásokra és házakra májusban több mint 177 ezer érdeklődés érkezett, ami 3 százalékos mérséklődést mutat áprilishoz képest. 

Éves összevetésben már csak 30 százalékos a keresletcsökkenés, ami lényegesen kedvezőbb a 2023 első hónapjaiban tapasztalt 50 százalékos visszaeséshez képest.

Ugyanakkor vannak kivételek az országon belül: a Baranya, Pest Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom vármegyében lévő eladó lakóingatlanok iránti kereslet ugyanis áprilishoz képest 1–6 százalékkal nőtt.

Mérséklődtek a lakásárak, enyhült a túlárazottság

A gazdasági kilátások bizonytalansága, az emelkedése, valamint a monetáris kondíciók szigorodása a lakáspiaci ciklus fordulópontját eredményezte – olvasható a Magyar Nemzeti Bank Lakáspiaci jelentésében. A fordulat mind az adásvételek számában, mind a lakásárak csökkenésében tetten érhető volt. Az idén a magas inflációs környezet miatt a háztartások reálértelemben vett rendelkezésre álló jövedelmének mérséklődése várható, ami miatt fennmaradhat az alacsony kereslet, tovább hűtve a lakáspiacot. A túlárazottság enyhén csökkent.

 

Szabadulnának a vevők a pénzügyi karanténból

– fogalmazott Balogh László, aki szerint a potenciális vevők már tűkön ülve várják az újabb piaci fordulatot, amit az infláció mérséklődésével együtt járó lakáshitelkamat csökkenés hozhat el. Ezt ingatlan.com látogatottsági adatai is alátámasztják: idén májusban ugyanis több mint 10,2 millió látogatás történt az ingatlanhirdetési portálon, ami alig marad a tavalyi értéktől miközben az érdeklődések száma 30 százalékkal csökkent.

Nagyon hasonló folyamatokat lehetett látni a Covid első hulláma idején 2020-ban, amikor a kijárási tilalom miatt először a látogatottság tért magához, majd az érdeklődések és az adásvételek száma is. Akkor egy világjárvány miatt voltak fizikailag karanténban a vevők, most pedig a magas hitelkamatok zárták őket pénzügyi karanténba. 

Az infláció csökkenése komoly élénkülést hozhat a lakáspiacon – értékelte a helyzetet az ingatlan.com szakértője.