A támogatott lakossági hitelek szempontjából sem indult túlságosan fényesen az idei év: január elejétől március végéig mindössze 64,3 milliárd forintnyi új szerződést sikerült összehozniuk a hitelintézeteknek, amely alig több mint a negyede az egy évvel korábbi 246 milliárdnak – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

CLOSELY SPACED PREGNANCIES
CLOSELY SPACED PREGNANCIES Closely spaced pregnancies. CHASSENET / BSIP (Photo by CHASSENET / BSIP / BSIP via AFP)
Fotó: AFP

A jegybank statisztikái szerint a támogatott lakáshitelek új szerződéseinek összege nagyjából a harmadára – 115,5 milliárd forintra – esett vissza éves összevetésben, ezzel az arányuk 40,7-ről 23,3 százalékra zuhant a teljes tortán belül. A fogyasztási hiteleknél – ahol egyedül a babaváró kölcsönhöz kapcsolódnak állami kedvezmények – 104,2 milliárdról 37,4 milliárd forintra esett vissza az új támogatott hitelek szerződéses összege, így az arányuk közel 40-ről pontosan 20 százalékra olvadt. 

Mindezek nyomán a lakáscélú és fogyasztási hitelek teljes piacát figyelembe véve 40,1-ről 21,2 százalékra zuhant a támogatott kölcsönök aránya 2022 első három hónapjához képest.

Az, hogy az állami támogatású lakossági hitelek teljes piaca ennyire visszaesett egyetlen év leforgása alatt, több tényező együttes következménye. 

Az egyik legfontosabb, hogy az igényelhető támogatott lakáshitelek köre igencsak leszűkült az utóbbi időszakban. 

A kedvező energetikai besorolású új lakások építését ösztönözni hivatott zöldotthonprogram hitelkeretének kifutásával például a múlt év közepétől havi több tízmilliárd forintnyi kereslet párolgott el hirtelen a piacról, de az otthonfelújítási program múlt év végi lezárásával eltűnő, kamattámogatott konstrukció hiánya sem jött jól. Mindehhez hozzáadódik, hogy a lakáspiaci kereslet is viszonylag szerény szinten mozog a múlt évihez képest, ami értelemszerűen jól látszik a finanszírozási piac számain is.

Ami pedig a gyermekvállalásra készülő családok támogatására hivatott babaváró kölcsönt illeti, ott az év elején részben azért esett vissza látványosan az új kihelyezések összege, mert a konstrukció jövőjével kapcsolatos bizonytalanság a múlt év végén jelentős előrehozott keresletet generált: így fordulhatott elő, hogy 

az idei január eddig még nem látott, mindössze néhány milliárd forintnyi új kihelyezést hozott.

A jövőt illetően némi optimizmusra ad okot, hogy a lakossági piac márciusi statisztikái alapján már látszott némi élénkülés a hitelezésben. Az várható mérséklődése, a gazdasági kilátások javulása pedig feltehetően jót tesz majd a lakossági hitelek iránti keresletnek is. Az viszont szinte biztosra vehető, hogy az idei kihelyezések jelentősen elmaradnak majd a támogatott lakáshiteleknél 2022-ben regisztrált 456,5 milliárd és a babaváró kölcsönnél kimutatott 457,2 milliárd forinttól.