Országosan 1,8, a fővárosban pedig 0,6 százalékkal emelkedtek a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb adatai alapján az átlagos lakbérek májusban az előző hónaphoz képest. 

Angry,Evicted,Couple,Worried,Moving,House,Sitting,On,The,Floor
Budapesten már 230 ezer forint az átlagos lakbér. 
Fotó: Shutterstock

Éves szinten országosan 15,6, a fővárosban és 16,5 százalékkal mentek feljebb az átlagos bérleti díjak

– derül ki a lakbérindexből.

Egyre többen lépnek piacra, Budapesten tavaly júniushoz képest 14 százalékkal nőtt a kiadó lakóingatlanok száma.

A fokozatosan bővülő albérletkínálat az ingatlan.com elemzése szerint a nyári szezon előszeleként értékelhető. Jelenleg több mint 11,8 ezer kiadó lakásból és házból válogathatnak a bérlők, ami országosan 18 százalékos kínálatnövekedés éves szinten. 

Mindeközben 2023-ban a bérleti díjak emelkedése új lendületet kapott, de

 a drágulás üteme elmarad az mértékétől. 

Az inflációt is figyelembe véve a májusi lakbérek 11 százalékkal elmaradnak az országos reállakbérindex 2019. augusztusi rekordértékétől 

– értékelte a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb, májusi adatait Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Bár a kínálatbővülés egyelőre nem fékezte a bérleti díjak emelkedését, a szakértő szerint erre is sor kerülhet, ha tartósan tovább emelkedik a kiadó ingatlanok száma.

Mennyiért lehet lakást bérelni? 

A fővároson belül az II. és az V. kerület a legdrágább, ahol 350 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat.

Június közepén Budapesten 230 ezer forint volt az átlagos bérleti díj 

a tulajdonosok által meghirdetett kiadó lakások körében az ingatlan.com adati szerint.

Meghaladja a fővárosi átlagot a XIII. kerület, ahol 240 ezerért, a népszerű és a legjelentősebb kínálatú XI. kerületben pedig 225 ezer forintért lehetett átlagosan lakást bérelni ekkor. A legolcsóbb kerületekben 150-155 ezer forint az átlagos lakbér, ennyiért a külvárosi részeken, például a XVII., a XXI. és a XXIII. kerületben kínálják a lakásokat a bérlőknek. 

Moving,Boxes,And,Suitcases,In,Trunk,Of,Car,,Outdoors
Egyelőre nem lettek olcsóbbak a lakbérek, noha több a kiadó ingatlan.
Fotó: Shutterstock

A vármegyeszékhelyeken 130 ezer forint az átlagos lakbér, e városok körében Veszprém a legdrágább 167 ezer forintos átlaggal, majd Székesfehérvár, Debrecen és Tatabánya következik 160-165 ezerrel. 

Továbbra is a legolcsóbb nagyvárosok között van Salgótarján és Békéscsaba, ahol 90 ezer forintért hirdetik az albérleteket.