Megelőzte a prágai árszint a bécsit, amire korábban nem volt példa – derült ki az Otthon Centrum bérlakáspiaci elemzéséből, amely a Numbeo adatainak felhasználásával készült. A régióban egyedül a keleti szomszédnál lehet olcsóbban lakást bérelni, ami tovább növeli a külföldön tanuló magyar egyetemisták költségeit. 

Young,Couples,Roommates,Using,Laptop,Surrounded,By,Moving,Boxes
Fotó: Shutterstock

A felvételi ponthatárok múlt szerdai kihirdetése után éli meg az egyik legintenzívebb időszakot az egyetemvárosok albérletpiaca.

A főváros kedvelt belvárosi kerületeiben átlagosan 147 ezer forintos havi bérleti díjjal kell kalkulálni, ezért jellemzően kis garzont lehet kapni, míg a kétszobás lakásokért 215 ezer forintot kérnek. Ugyanez a legfrekventáltabb vidéki egyetemi központokban 100 ezer, illetve 145 ezer forintba kerül. 

A térség nagyvárosainak bérlakáspiacán vannak meglepetések. A régió fővárosai közül hagyományosan a legdrágábbnak számító Bécsben tavalyhoz képest például csökkentek a bérleti díjak. Itt a belvárosi kétszobás lakások esetében ez csak minimális 3 százalék körüli árcsökkenés, de a belvárostól távolabb már a tavalyinál akár 20-25 százalékkal kedvezőbb árért is lehet bérelni. 

Felpezsdült az albérletpiac a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtt

Április óta 7 százalékkal nőtt a kereslet a budapesti albérletpiacon. A kínálat lassan zárkózik fel a lakhatást kereső bérlőkhöz, az idő pedig fogy, hiszen július 26 után az egyetemisták elárasztják a piacot. A lakbérek 15 százalékkal nőttek a tavalyi szinthez képest, a tulajdonosok pedig idén tovább emelnének az áraikon.

A havi bérleti díj a belvárosban átlagosan 880 euró, míg a külső kerületekben az egy hálószobás kis lakás bérleti díja 656 euró. 

Újabb meglepetés, hogy idén nyáron már Prágában a legdrágább bérelni a térség városai közül: 

egy kétszobás belvárosi lakás átlagosan 18 ezer cseh korona, ami 380 ezer forint havonta. A városközponttól távolabb is 287 ezer forint a havi bérleti díj átlagosan. A prágai bérleti díjak egy év alatt 18-20 százalékot emelkedtek, ehhez képest a lengyel főváros kicsit jobban, 20-25 százalékkal drágult. 

Varsóban a belvárosi kétszobás lakás bérleti díja forintra átszámítva 310 ezer forint egy hónapra, a városközponttól távolabb is 245 ezer forintot kérnek el a bérbeadók. Pozsonyban tavalyhoz képest néhány százalékkal nőtt a bérleti díj (euróban számolva), forintra átszámítva a szlovák fővárosban idén a belvárosi egy hálószobás lakásért átlagosan 246 ezer forintot, a külső városrészben csak 190 ezer forintot kell havonta fizetni (rezsiköltségek nélkül) az ingatlan bérlőjének. 

Lélektani határ felett a budapesti albérletárak

Havi több mint 200 ezer forintos átlagos, illetve küszöb bérleti díjakkal indul az albérleti főszezon a felvételi ponthatárok holnapi kihirdetése után. Körkép a várható albérleti díjakról.

A déli szomszédoknál Ljubljanában és Zágrábban is 8–12 százalék között drágultak a bérlakások egy év alatt a Numbeo adatai szerint. A szlovén fővárosban 225 ezer forintért lehet a belvárosban lakni, ennél kedvezőbb az árszint a külső városrészben, ahol ez 178 ezer forintot kóstál. Horvátországban már euróban kell fizetni a bérlakásokért, forintban átszámolva gyakorlatilag a ljubljanaihoz hasonló az árszint. 

Ennél relatív kedvezőbbek a bérleti díjak Belgrádban, ahol 188 ezer forintnak megfelelő szerb dinárért tudunk belvárosi kétszobás lakást bérelni.

Group,Of,Friends,Moving,In,Together,In,New,Home
Fotó: Shutterstock

Kolozsvár jelentős egyetemváros, a bő 400 ezer főt számláló agglomerációjával a régiós mezőnyben kiemelkedő metropolisz. Ennek ellenére 177 ezer forintnak megfelelő román lejért lehet átlagosan lakást bérelni a városközpontban, a külső kerületekben pedig ugyanez 122,5 ezer forintba kerül havonta. Tavalyhoz képest itt is 10 százalék közeli volt a bérleti díj emelkedése. 

Egy kolozsvári lakásnál nem sokkal drágábbak a román főváros albérletei sem, Bukarestben egy belvárosi kétszobás lakás bérleti díja átlagosan 185 ezer forint. 

Bécs, Prága, illetve Varsó 30-40 százalékkal drágább Budapestnél, míg Ljubljanában vagy Zágrábban a magyar fővároshoz hasonló szinten lehet lakást bérelni. Ezzel szemben Belgrád, Bukarest vagy Kolozsvár lakásait 20-25 százalékkal olcsóbban lehet kivenni – legalábbis, ami az átlagos bérleti díjakat illeti, hiszen ahogy Budapesten vagy a vidéki egyetemvárosokban, úgy a környező országok városaiban is egy-egy konkrét ügyletben akár az átlagtól 10-30 százalékos eltérés is lehetséges – írta az OC.

University,Students,Moving,To,New,Apartment,Carrying,Cardboard,Box,And
Fotó: Shutterstock