Az albérletpiacon a főszezon a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után szokott beindulni, azonban idén már jóval hamarabb elkezdődött az élénkülés a szektorban – olvasható az ingatlan.com közleményében.

Július 26-án hirdetik ki a felsőoktatási ponthatárokat, ezt követően az egyetemisták lerohanják az albérletpiacot.
Fotó:  Csapó Balázs / Kisalföld 

Gyakorlatilag április óta fokozatosan erősödik az albérletpiac keresleti és kínálati oldala. A kereslet április óta Budapesten több mint 7 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a kínálat ennél később, májusban kezdett felzárkózni a kereslet mellé. Júniusban 5, majd júliusban 7 százalékkal nőtt. Jelenleg nagyjából 12 ezer kiadó lakás van. Az albérletpiac keresleti-kínálati oldalának tavaszi élénkülése mögött a fokozatos drágulás áll. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a lakbérek országosan 15 százalékkal lettek magasabbak tavalyhoz képest.

Sok bérlőnél a július–augusztus–szeptemberi időszakban esedékes a szerződéses évforduló. 

A tulajdonosok nagy része pedig megemelné a bérleti díjat, amiről már hónapokkal korábban értesítették a bérlőket. 

Balogh László elmondta, hogy akik a megemelt bérleti díjat nem szeretnék vagy nem tudják kifizetni, azok már az albérletpiaci főszezon indulása előtt igyekeznek új albérletet találni. 

Lakótársak helyett ágytársak: egyre terjed az ágymegosztás az albérletpiacon

Az irodai munkák esetén már régebb óta ismert fogalom a hot-desking (magyarul asztalmegosztás), vagyis hogy az egy irodában a váltott műszakban dolgozók megosztoznak az íróasztalokon. Így, hogy nincs minden alkalmazottnak saját íróasztala, elég kisebb irodákat bérelni, amin rengeteget tudnak spórolni a cégek. A hot-desking példáján elkezdett terjedni az albérletpiacon a hot-bedding, vagyis hogy a lakótársak egy kisebb lakásban egyetlen ágyat használnak.

Mivel a kínálat folyamatosan bővül, van is esélyük arra, hogy találjanak ilyet maguknak

– tette hozzá. Szerinte a kínálat bővülése a beindult albérletkeringőnek is köszönhető. Az albérletekből kiköltözők miatt ugyanis több ezer lakás szabadul fel a piacon, ahová a tulajdonosok új bérlőket várnak majd.

Az, hogy a ponthatárhirdetés előtt magasabb fordulatszámra kapcsolt az albérletpiac keresleti és kínálati oldala mégsem jelent hátrányt a bérlők számára, mert így még az egyetemisták rohama előtt találhatnak maguknak megfizethetőbb lakást. A tulajdonosok pedig tudják, hogy a következő időszakban érdemes meghirdetni a kiadó lakásokat az ingatlanhirdetési portálokon, mert heteken belül indul az egyetemisták minden elérhető albérletre lecsapnak majd. 

Az élénkülő piacon így a korábbinál magasabb bérleti díjért tudják kiadni a kiürült lakásokat.