Az átlagbérhez viszonyítva Európában Szlovákiában a legdrágábbak a lakások. Egy 70 négyzetméter alapterületű lakás megvásárlásához 14,1 év teljes bruttó bére szükséges – derül ki a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég átfogó, 27 ország 76 városát átvilágító, úgynevezett Property Index legfrissebb kiadványából. 

Slovakia,-,Bratislava,At,Night
Slovakia - Bratislava at night
Fotó: Shutterstock

A Deloitte sorrendben immár 12. ilyen jellegű felmérése szerint az előző évhez viszonyítva 1,4 évvel többet kell dolgozni Szlovákiában egy lakásért, miközben 2022 ősze óta csökkennek az ingatlanárak. Szintén nagyon borsosak az ingatlanárak Csehországban, ahol egy 70 négyzetméteres lakás megvétele 13 évnyi bruttó átlagbérbe kerül (ezzel a mutatóval tavaly az első volt), továbbá a harmadik helyen álló Szerbiában, ahol közel 12 év az idevágó mutató. A nemzetközi lista végén Belgium és Norvégia áll, ahol alig öt év átlagbér elég egy standard ingatlan megvételéhez. 

Ami pedig a fővárosokat illeti, Amszterdam a legdrágább, Pozsony a maga 14,6 évével a második legdrágább, míg a 3. harmadik helyen Prága tanyázik. A 2022-es adatokból kiinduló felmérés szerint Szlovákiában az átlagos négyzetméterenkénti ingatlanár 3156 euró, ami 19,1 százalékkal magasabb a 2021-es szintnél. Ezen belül Pozsony idevágó mutatója 3965 euró volt négyzetméterenként, miközben a legolcsóbbnak számító görög Patrasz, illetve a szerb Nis és Újvidék (Novi Sad) idevágó mutatója 1100 euró alatti. Abszolút számokban kifejezve Európában Párizs és München a legdrágább, ahol 10 ezer euró felett jár egy négyzetméternyi ingatlan.