Az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól 2023 júniusában, amikor az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké pedig 20,5 százalékkal visszaesett – közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

20230809 Debrecen

Sas utcai mélygarázs helyszínbejárása.

Fotó: Czinege Melinda CZM
Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Unger Tamás / Mediaworks

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,4 százalékkal kisebb volt az előző havinál, azaz a májusinál. 

Az építőipar termelői árai 17,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva idén a második negyedévben.

Az első fél évben 7 százalékkal csökkent az ágazat termelése.

A ma közölt részletes adatok szerint júniusban az előző év azonos hónapjához képest a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 7,5 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké viszont 20,5 százalékkal csökkent.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 8,1 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésében 24,6 százalékkal volt kisebb a termelés. A speciális szaképítés termelése 0,7 százalékkal bővült.

A megkötött új szerződések volumene 16,7 százalékkal nőtt. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké júniusban 40,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 14,4 százalékkal visszaesett a 2022. júniusi bázishoz képest.

Nagyon rossz számok jöttek az építőiparról

Éves és havi alapon is zuhannak a mutatók az építőiparban: a nyers adatok szerint májusban 12 százalékkal elmaradt a termelési volumen az egy évvel korábbitól, áprilishoz képest pedig 1,7 százalékkal csökkent. A teljes szerződésállomány már harmadával kisebb, az új szerződések volumene pedig még ennél is nagyobb mértékben marad el az egy évvel ezelőttitől. Épületekre 48,5 százalékkal kisebb volumenű megrendelés érkezett. Az éves ágazati mínusz az első öt hónapban már 8,8 százalék – közölte a KSH.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 26,1, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,0, az egyéb építményekre vonatkozóké pedig 40,9 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

A termelői árak a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben emelkedtek leginkább, 

éves összevetésben 17,9 százalékkal, miközben az épületek építése, illetve az egyéb építmények építése vonatkozásában 16,6 és 16,8 százalékos volt a növekedés 2022 azonos időszakához mérten. 

Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, ezen belül a munkabérek emelkedése és egyes építőanyagok drágulása okozta.

Az előző negyedévihez mérten minimálisan, mindössze 1,6 százalékkal voltak magasabbak az építőipar árai – olvasható az ágazati gyorsjelentésben.