Tovább csökkent az építőipar teljesítménye, a KSH mai gyorsjelentése szerint májusában az ágazati termelés volumene a nyers adatok szerint 12 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az áprilisinál pedig 1,7 százalékkal volt kisebb.

Helmet placed on the tool after work
Helmet placed on the tool after work
építkezés, beruházás,
Fotó: Getty Images

Májusában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése mérséklődött, az épületeké 13,2, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 13,6, az egyéb építmények építésében 11,0, a speciális szaképítésben 11,4 százalékkal csökkent a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 36,9, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 48,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,9 százalékkal visszaesett

a 2022. májusi bázishoz képest.

Januártól új időszámítás kezdődik az állami beruházásoknál, és ez mindenkit érinteni fog

Túlzás nélkül állítható, hogy új fejezet kezdődik Magyarországon, miután a honatyák több mint egy év előkészítés után elfogadták azt a beruházási kerettörvényt, amelynek hatása akár évtizedek múlva is velünk lehet. Az építőipar számára nem lesz egyszerű a feladat: kevesebből többet és jobban kell építenie.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 30,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,7, az egyéb építményekre vonatkozóké 40,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Idén az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest 

8,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés.

Az első négy hónapban az összesített mínusz még 7,7 százalék volt, a májusi adatokkal ez jelentősen romlott.
 

Az építőipari termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazított volumenindexei 2023. május