Még tart az oroszok vásárlási kedve, a legnagyobb dubaji ingatlanfejlesztő legtöbb ügyfele orosz, ami annak a jele, hogy változatlanul biztonságos menedéket keresnek a szankcionált ország tehetősebb állampolgárai. 
Az Emaar Properties PJSC az első féléves befektetői prezentációjában ugyan nem közölte, hogy ügyfeleinek hány százaléka orosz, de a kördiagramon a legnagyobb szegmensnek jelölték meg az orosz ügyfeleket. 

A nagy érdeklődés mindenesetre rekordszintre hajtotta az árakat az arab emírségekben.

 

Cityscape of the Dubai, United Arab Emirates at dusk, with illuminated buildings and the Burj Al Arab in the distance. [Dubai, United Arab Emirates] Cityscape of the Dubai, United Arab Emirates at dusk, with illuminated buildings and the Burj Al Arab in the distance. (Photo by Mint Images / Mint Images / Mint Images via AFP)
Fotó: AFP

Sara Boutros , a CI Capital elemzője úgy becsüli, hogy az  Emaar-fejlesztések vásárlóinak 12 százaléka lehet orosz, míg tavaly a második legnagyobb vevők, és 2020-ban a kilencedikek voltak. Az Emaar egyébként Dubaj legnagyobb ingatlanfejlesztője, 30 százalékos részesedéssel.

Arra számítunk, hogy erős marad az oroszok jelenléte egész évben

– mondta a szakértő. Az oroszok elsősorban a luxusszegmenst vásárolják, ahol magasak a bérleti díjak.

A CBRE Group Inc. Ingatlantanácsadó szerint a városban a lakásbérleti hozamok 6,75–7,25 százalék között mozogtak a második negyedévben. Dubaj nem adóztatja meg a bérleti díjakat és a nyereséget, és az ingatlanvásárlás állami illetéke is 4 százalékkal alacsonyabb, mint a környező országokban.  Dubaj ingatlanpiaca virágzik, összességében nem hatottak rá a globális trendek, a kamatok emelkedése és a gazdaságok lanyha növekedése sem húzta vissza. A fellendülés a világjárvány után kezdődött, és az újonnan érkezők vásárlásai csak felgyorsították a folyamatokat. Betelepülők pedig bőven voltak: 

Ázsiából érkeztek a kriptomilliomosok, bankárok és újabban az oroszok is. Tavaly az oroszok vezették a nem helyi vásárlók listáját Törökországban is, ott az eladott ingatlanok 25 százalékát vásárolták meg.

Az Emaar Development PJSC 6264 ingatlant adott el az első fél évben, az eladások pedig elérték a 19 milliárd dirhamot (5,2 milliárd dollárt). Tavaly az Emaar 30,7 milliárd dirham értékben értékesített, ami 2015 óta a legmagasabb érték.