Szeptemberben az átlagos lakásbérleti díjak 0,1 százalékkal nőttek havi szinten országosan, Budapesten pedig 0,3 százalékos csökkenés ment végbe, ami egyaránt stagnálásnak felel meg – derül ki a KSH-ingatlan.com friss lakbérindexéből.

20220516 Győr

Albérlet árak megyei körkép, 

Képen: kiadó ingatlan, 

Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld
A lakásbérlők többsége számára nem opció a vétel, a folyamatos lakbéremeléssel már fizetőképességük határához értek 
Fotó: Csapó Balázs

Az augusztusi megtorpanás után látható szeptemberi változások gyakorlatilag stagnálást jelentenek, amire az előzetes adatokból már számítani lehetett – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Figyelemre méltó, hogy mindez közvetlenül a nyár végi albérletszezon lecsengésével egy időben következett be – tette hozzá.

Éves szinten még mindig két számjegyű az albérletpiaci árak emelkedésének mértéke, országosan és Budapesten egyaránt 12 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint tavaly szeptemberben. 

KSH-Ingatlan.com lakbérindex változása 2023. szeptember
 

Az inflációval korrigált, országos reállakbérek a Covid-járványt megelőző rekordszinttől majdnem 8 százalékkal maradnak el, a fővárosban pedig több mint 10 százalékos csökkenést mutatnak.

Mennyibe kerül most lakást bérelni?

A  legjelentősebb választékot nyújtó XI. és XIII. kerületben nem változtak az albérletárak októberben a korábbi hónapokhoz képest.

Budapesten  240 ezer forintra nőtt az átlagos lakbér, szemben a szeptemberi 230 ezer forinttal. 

Bár ez első látásra jelentős havi szintű drágulásnak felel meg, amely némi korrekciót is jelenthet az augusztusi lassulás és a szeptemberi stagnálás után. Július közepén ugyanis pont erről az árszintről vágtak neki az albérletszezonnak a fővárosi kiadó lakások tulajdonosai. 

Az egyes kerületek bérleti díjai eltérő dinamikával mozognak. 

A II. kerületben például jelentősen, 300 ezerről 350 ezer forintra nőtt az átlagos lakbér az elmúlt hónapokban. Ezzel átvette az első helyet a korábbi listavezető V. kerülettől, ahol október közepén 344 ezer forint volt az átlagos bérleti díj.

A tulajdonosok által kiadásra meghirdetett lakóingatlanok átlagos havi béleti díja a fővárosi kerületekben_október
 

Egyelőre keresi az utat a piac, egyértelmű trend még nem alakult ki sem egyik, sem a másik irányba

– mondta Balogh László.

Már nem várható jelentős drágulás

A fizetőképes kereslet nagyon nehezen tud lépést tartani a bérleti díjak emelkedésével, számottevő áremelkedés nem várható a következő időszakban az ingatlan.com szakértője szerint. Ezt jelzi az is, hogy a legnagyobb albérletkínálattal rendelkező kerületekben, a XI.-ben és a XIII.-ban 240 ezer és 230 ezer forinton stagnáltak a bérleti díjak szeptember közepéhez képest.

A vidéki albérletpiacról közölt adatok szerint a vármegyeszékhelyek összesített átlaga 140 ezer forint, ez nem jelent változást havi szinten. 

A legdrágább nagyvárosok közé tartozik Debrecen, Győr és Veszprém,

ahol 165–195 ezer forinttal számolhatnak a bérlők. A másik végletet Békéscsaba, Miskolc és Salgótarján képviseli 100-102 ezer forinttal.