A magyar lakásárindex továbbra is csúcsokat döntöget a Duna House Barométer szerint, amely friss elemzésében az európai lakásárakat vizsgálta az Eurostat adatai alapján.

Saint-Hilaire de Riez, VendéeFrance, Pays de la Loire region, Vendée, Saint-Hilaire de Riez, cliff, property sign, for sale, (Photo by Gilles Targat / Gilles Targat / Photo12 via AFP)
Fotó: AFP

A 2015 óta tartó folyamatos áremelkedés végét jelentő trendfordulót követően, röpke két negyedéven keresztül tartott az enyhülés az ingatlanpiacain, ezután, 2023 második negyedévében a lakásárak ismét 0,3 százalékkal nőttek az előző három hónaphoz képest. A bérleti díjak mindeközben 0,7 százalékkal emelkedtek az Eurostat szerint. 

Az elmúlt negyedévben érezhető, enyhe áremelkedés azonban még mindig nem jelenti azt, hogy az ingatlanárak elérték volna a trendforduló előtti szintet.  

Az előző év azonos időszakához, vagyis 

2022 második negyedévéhez mérten ugyanis az árak még mindig 1,7 százalékkal alacsonyabbak az euróövezetben, és 1,1 százalékkal az Európai Unió egészét tekintve.

Az adatokat közlő tagállamok közül 2023 második negyedévében kilenc országban csökkentek éves szinten a lakásárak, tizenhétben pedig növekedést mutatnak az adatok az előző év második negyedévéhez mérten. 

A legnagyobb csökkenést 

  • Németországban (mínusz 9,9 százalék), 
  • Dániában (mínusz 7,6) és 
  • Svédországban (mínusz 6,8) regisztrálták, 
  • de számottevő arányban (mínusz 6,4 százalék) mérséklődtek az árak Luxemburgban is. 

Szlovákiában 1,9 százalékos mértékű az árcsökkenés, míg Ausztriában minimális az enyhülés (mínusz 0,3 százalék), Romániában pedig stagnálás (0,1 százalék) jellemezte a szegmenst. Merőben más a helyzet Horvátországban, ahol a legnagyobb növekedés (13,7 százalék) érezhető 2023 második negyedévében 2022 azonos időszakához képest. Jelentős emelkedést regisztráltak még Bulgáriában (10,7 százalék) és Litvániában (9,4  százalék) is.

Tizenegy tagállamban csökkentek, míg tizenöt tagállamban tovább emelkedtek az árak.

A legnagyobb áresést Szlovákiában (mínusz 3,9  százalék), Luxemburgban (mínusz 2,7  százalék) és Magyarországon (mínusz 1,7  százalék), míg a legnagyobb növekedést Lettországban (5,1  százalék), Bulgáriában (4,3  százalék) és Észtországban regisztrálták (3,8 százalék).

Magyarországon is csökkentek a lakásárak?

Az európai trenddel megegyezően az elmúlt egy évben beköszöntött az árak csökkenése a magyar lakáspiacon is, amely ezúttal mindössze 2,8 százalékos áremelkedést produkált az elmúlt időszakban, ami lényegében az enyhülés jele.  

A várva várt mérséklődés enyhébb volt a korábbi elvárásoknál, ráadásul a gazdasági helyzet, az és a hitelezési nehézségek sem serkentették túlzottan a vásárlási kedvet – összegezte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. 

A Duna House Barométer Országos lakásárindexe 2022 második és harmadik negyedévében nominál értéken 275 ponton zárt, majd a következő két negyedév az árszint fokozatos ereszkedését hozta, egészen a 2023 első negyedévében mért 261 pontos alsó határig, ami az előző év azonos időszakánál így is kereken 30 ponttal magasabb árszintet jelez.

Az ingatlanközvetítő legfrissebb kiadványa szerint 

a harmadik negyedévben már csak stagnáltak az árak, reálértéken pedig egy pontot enyhült is az árindex.

FRANCE - ILLUSTRATION - VERSAILLESFrance, Versailles, 2023-07-30, real estate agency, flat to sell, Photograph by Magali Cohen / Hans Lucas.
France, Versailles, 2023-07-30, marche immobilier, appartement a vendre, vente immobiliere, panneau, agence, Photographie par Magali Cohen / Hans Lucas (Photo by Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó:  AFP

 

Hogyan változtak a lakásárak 2010 óta?

A lakásárak 46 százalékkal, a bérleti díjak 21 százalékkal nőttek az EU-ban 2010 és 2023 második negyedéve között. Ugyanekkor 

a lakásárak több mint kétszeresükre nőttek Észtországban (211 százalék), Magyarországon (180 százalék), Litvániában (152 százalék), Lettországban (144 százalék), Csehországban (122 százalék), valamint azonos mértékben Luxemburgban és Ausztriában (120 százalék).

Csökkenést Görögországban (mínusz 14 százalék), Olaszországban (mínusz 8 százalék) és Cipruson (mínusz 3 százalék) figyeltek meg az Eurostat adatai szerint.

Mi történt a lakásbérleti díjakkal?

A bérleti díjak 2010 óta az EU 26 országában egységesen emelkedtek, a legnagyobb mértékben Észtországban (208 százalék) és Litvániában (168 százalék). Mindössze egy tagállamban, Görögországban lett olcsóbb  (mínusz 21 százalék) lakást bérelni időközben. 

A bérleti díjak emelkedésére kelet-európai viszonylatban számos ország esetében volt hatással az orosz–ukrán konfliktus elől menekülő ukrán állampolgárok érkezése.

A régió nagyvárosai közül a legmagasabb bérleti díjakkal Prága után a lengyel nagyvárosokban találkozni. Budapest tizenkettedik a sorban, ahol az egyhálós lakások ára közelíti a 600 eurót – idézte a Numbeo adatait Benedikt Károly.

Hiánycikké váltak a megfizethető lakások Európában

Fényévek választják el egymástól Törökországot, Portugáliát és Luxemburgot, ám mindhárom országban egyre nagyobb problémát okoz a megfizethető lakások hiánya, és az emiatt kialakuló lakhatási válság.