Kevesen keresik, és igazából nincs is sok könnyűszerkezetes lakóingatlan Magyarországon. Az eladó családi házak túlnyomó többsége, a 71 százaléka téglaépítésű, alig 4 százalék tartozik a könnyűszerkezetesek közé  – derül ki a Duna House friss piaci riportjából.

Egy az eladó könnyűszerkezetes technológiával épült lakóházak közül.
Fotó: AFP

Azok az érdeklődők, akik nyitottak az újra és szívesen adnak esélyt a könnyűszerkezetes otthonoknak, még viszonylag szűk palettáról választhatnak. A hétvégi házaktól kezdve a fenntartható és luxuskivitelben készült ökoházakig, a 170 ezertől a 2,3 millió forintos négyzetméterárig, összeg szerint pedig egészen 400 millió forintos értékhatárig sokféle méretű és kialakítású épület szerepel a könnyűszerkezetes között most a Duna House adatai szerint.

Számos előítélet él a hazai ingatlanvásárlók fejében a könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatban, 

ezért kevesen keresik ezeket az egyébként értékálló, többnyire modern ingatlanokat.

Miért nem keresik sokan a könnyűszerkezetes házakat?

Értékesítőink tapasztalatai alapján Magyarországon még mindig sokan gondolják úgy, hogy ezek az ingatlanok nem rendelkeznek 20-30 évnél hosszabb élettartammal, pedig 

ha az aktuális szabályozásoknak megfelelően, precíz munkával, hozzáértéssel és minőségi alapanyagok felhasználásával épülnek, akár több száz évig is képesek megőrizni eredeti formájukat

– mutatott rá az egyik leggyakoribb tévhitre Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Mindeközben Nyugat-Európában, sok északi országban már a középületek, óvodák, iskolák, kultúrházak egy része is masszív, tömörfa szerkezetből épül.

Modulház, konténerház, avagy készház: alternatív építési körkép praktikus információkkal

Az ingatlanárak elszabadulása miatt egyre többször javasolják a készházakat, modulházakat, konténerházakat a hagyományosan épített házak helyett. Miből és hogyan lehet ma építkezni Magyarországon, mik az előnyei, hátrányai, és mennyire jók energetikai szempontból a különböző épületek? Alternatív házkörkép a Világgazdaságtól.

A könnyűszerkezetes házak egyik legfőbb előnye a téglaépítésűekkel szemben a könnyű alakíthatóság és az, hogy energetikai szempontból is jól teljesítenek, emiatt alacsonyabb fenntartási költségekkel számolhatnak a tulajdonosok. 

A téglaépítésűek esetében főként a lokáció, a méret és az állapot befolyásolja az ingatlanárakat, azonban 

a könnyűszerkezetes épületek esetében nem mindegy az sem, hogy milyen technológia alkalmazásával építették fel a szerkezetet

– hívta fel a figyelmet a szakértő. 

Ökoház belülről: vissza a természetbe. 
Fotó: dh.hu