Egyre többször kerülnek szóba alternatív, gyors és olcsón kivitelezhető megoldásként a könnyűszerkezetes, szerelt, modul- és konténerházak a hagyományosan épített házak helyett az építkezni készülők körében. Jellemzően az utóbbi időben elszabadult építési költségek és ingatlanár-robbanás miatt keresnek sokan alternatív megoldásokat. Új adalék a kérdéshez az energiaár-robbanás, amely az energiatakarékos, gazdaságosan üzemeltethető házak iránti keresletet sokszorozta meg.

puzzlehome.eu
A Solar Decathlonra felépített, a pécsi egyetemisták által tervezett magyar épület kivitelezés közben
 Forrás: Energy Friend Home

A megszokottól eltérő házépítés témájában Borka Árpádot, a MAKÉSZ Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetségének elnökségi tagját, a Kp Sales House Kft. fejlesztési vezetőjét kérdeztük, aki negyedszázada foglalkozik fenntartható házak gyártásával és építésével.

Konténerház, mobilház, modulház, készház és a többiek

Mindenekelőtt a fogalmak útvesztőjében érdemes iránytűt ragadni – derült ki a szakember által elmondottakból. Aki kilép a hagyományos házak utcájából, azonnal egy építészeti fogalmi rengetegben találja magát. Bár a készház, könnyűszerkezetes ház, gyorsház, modulház, konténerház, mobilház, tiny house, négy évszakos ház ma már fogalommá vált, és egyre többet használják a megrendelők és a kivitelezők az építőiparban, a szakértő figyelmeztet: ezeknek a fogalmaknak nincs egységesen elfogadott, egzakt meghatározásuk, valóságos tartalmuk.

Azt már csak zárójelben teszi hozzá, hogy 

külön fejezetet érdemelne a föld, a lomb-, a vályog-, a kenderbeton, a szalma-, a liapor-, a thermoblokk ház, amelyek szintén mind jelen vannak a magyar családiház-piacon.

Jogi szempontból nincs definiálva, hogy egy ház hagyományos módon falazott, zsaluzott és monolit beton szerkezetű vagy éppen fa- vagy acélszerkezetes üzemben készülő készház. 

A követelményeknek való megfelelést kell igazolni. A törvény szövege építménynek tekinti minden építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított alkotást, és épületként definiálja az emberi tartózkodásra alkalmas, szerkezettel körül zárt teret.

Mindeközben fokozatosan kiszorul a hétköznapi szóhasználatból a könnyűszerkezetes ház megnevezés is, amelyet eredetileg az épület tömege alapján meghatározott, négyzetméterenként 300 kilogramm alatti tömegű házakra alkalmaztak. Ma már ezzel a definícióval nem lehet egy építési módot meghatározni, mert egy modern kerámia falazóblokkos családi ház – amelyet a színe miatt téglaháznak neveznek – négyzetméterre vetített tömege is lehet kisebb már, mint egy modern vázszerkezetes fa vagy acélszerkezetes készházé.

Modulház és konténerház az új sláger az építési piacon

Túl drága lett a az építkezőknek, mindenki energiatakarékos házat akar.

Tehát a készház vagy a szerelt ház a helyes kifejezés, ha a hagyományostól eltérő házépítési megoldásra keressük a megfelelő kifejezést, az adekvát fogalmat– hangsúlyozza a szakértő.

Gyorsabb a készház, mert engedélyezni sem kell?

Téves információ, hogy a mobilházak vagy modulházak, illetve az ugyancsak szállítható konténerházak bármilyen engedély nélkül telepíthetők – szögezi le Borka Árpád.

Építési engedély a legtöbb esetben valóban nem szükséges, csak az üdülőkre és a 300 négyzetméternél nagyobb lakóépületekre, minden más esetben az egyszerű bejelentés a kötelező Magyarországon. A szabályokat azonban itt is be kell tartani. 

Az egyszerű bejelentés minden felelősséget az építészmérnökre hárít, mert nincs az eljárásban engedélyező hatóság. 

puzzlehome.eu
Forrás: Energy Friend Home

Megoldást jelentenek a konténerházak, illetve a modulházak az elszabadult ingatlanárak idején? 

A legtöbb „szerelt ház” az autókhoz hasonlóan gyárban, CNC-vezérelt modern gépekkel készül. A modulházakat falakkal, nyílászárókkal, gépészettel együtt, akár belső kulcsrakész kivitelben elkészítve szállítják ki a beépítés helyére.

Az egész házat modulonként, helyiségenként tudják a helyszínre szállítani, 

ahol a legtöbb esetben talajcsavarra, betonpillérekre, beton gerendarácsra helyezik. Mivel nem kell a termőtalajt elszállítani, ezért nem kell a szomszédokat, a környezetet megzavarni az építéssel, hiszen a legtöbb esetben egy héten belül a kezdéstől használatba vehető az épület.

A legnyomósabb érv, hogy nem szükséges vagy nagyon kis hitelt kell felvenni az önálló házhoz induláskor, mivel kis méretű, így a nagyon alacsony vagy forrással nulla lesz. Később a család bővülésével újabb és jobb modulokkal bővíthető a ház, amely mindig éppen akkora lesz, mint amekkorára éppen szükség van.

Sőt, 

később akár értékesíteni is lehet a ház egyes részeit, modulonként.

A modulház nagyon jó lehetőség arra is, hogy például egy fiatal a szülőktől külön, de akár ugyanazon a telken, egy házépítésnél sokkal kisebb induló költséggel saját életet kezdjen, nem megterhelve a családi kasszát és évtizedekre elköteleződve a bankoknak.

Miben különbözik a mobilház a modulháztól?

A mobilházak lényegében a lakókocsihoz hasonlíthatók, mert egy darabban teljes lakófunkciót biztosítanak, persze a hagyományos lakókocsiknál lényegesen jobb hőszigeteléssel, nagyobb méretben, nagyobb belmagassággal és nyílászárókkal rendelkeznek. Komfortosak, és bármikor áttelepíthetők.

A mobilház minden esetben alvázszerkezetre épül, kerekeken gurul.

Alapozásra nincs szükségük, néhány betontömbre helyezve, fixen elhelyezhetők. A mobilházak többsége nem felel meg az energetikai követelményeknek, ezeket emiatt családi házként nem lehet engedélyeztetni, hazai felhasználási helyük klasszikusan nyaraló, hétvégi ház.

A daruzható konténerházakat is vannak, akik helytelenül mobilházaknak hívják – figyelmeztetett Borka Árpád.

Minőségi különbségek a készházpiacon

Készházat, modulházat, konténerházat, azaz szerelt technológiájú házat Magyarországon engedélyezett telephelyen, mérnökök által meghatározott tervek alapján, bejelentett szak- vagy betanított munkásokkal, a megmunkáláshoz megfelelő eszközökkel, gépekkel gyártható a Magyar Szabvány, harmonizált EU-szabvány alapján. Ennek hiányában az ÉMI, esetleg más erre feljogosított szervezet nemzeti műszaki értékelést (NMÉ) adhat. A nemzeti értékelésen kívül, európai műszaki értékelés alapján (ETA) is gyárthatók a házak. 

A kereskedelmi bankok 80 százaléka csak NMÉ-vel vagy ETA-val rendelkező házak felépítéséhez biztosít lakáshitelt, a hatóságok pedig ennek alapján adnak ki építési engedélyt, vagy fogadják be egyszerű bejelentéssel a terveket.

Fontos meggyőződni róla, hogy nemcsak a ház egy részének, például annak a válaszfalának legyen értékelése, hanem a teljes épület egészének egyben is. 

puzzlehome.eu
A gondosan megtervezett épületek karbantartására hosszú távon sem kell költeni.
Forrás: Energy Friend Home

Mennyire terjedt el hazánkban a készház-technológia? Mik az előnyei, hátrányai, mennyire jók energetikai szempontból?

Egyre több szerelt technológiájú családi ház épül Magyarországon is.

A készház-technológia nagy előnye ugyanis, hogy ipari termék, így ellenőrzötten, minőségbiztosítási rendszer alkalmazásával készül, gyártásánál az utolsó csavarig minden pontosan kiszámítható. Az árkalkulációja is pontos, ellentétben a hagyományos épületekkel, amelyeknek a költsége a kivitelezés közben akár 20-40 százalékkal is emelkedhet.

Örök kérdés a hőszigetelés.

Az épület tömege nem az egyedüli és nem is a legfontosabb tényező a hőszigetelés és hőmegtartás, hőtároló tömeg teljesítése érdekében. A faalapú anyagok például háromszor-négyszer magasabb fajhővel rendelkeznek, mint a tégla- vagy például a kőzet- és üveggyapot termékek. Tehát azonos aktív tömeg mellett többszöröse a fa- vagy kenderalapú anyagoknak, szigeteléseknek a hőtároló kapacitásuk, így sokkal jobban védenek a nyári átmelegedés ellen, és az ökológiai lábnyom tekintetében is verhetetlenek.

Energetikai számításokkal igazolható, hogy egy ház szerkezete, hőszigetelése mellett mennyire fontos a tájolás, a nyílászárók helyzete, árnyékolása, a helyiségenként szabályozható hőleadás, a hőtermelő berendezések gondos kiválasztása, a megújuló energiák használata és a gépi szellőztetés.

 Homag-weinmann group
Fotó:  Homag-Weinmann Group

A szakértő szerint a gondosan megtervezett, fa- vagy kenderalapú szigetelésekkel gyártott szerelt házak, készházak, modulházak hőtároló tömeg tekintetében jobban teljesítenek a hagyományosan falazott épületekkel vagy azon házakkal szemben, amelyek polisztirollal vagy kőzet- és üveggyapottal szigeteltek.

A készházak átgondolt gépészettel, tájolással, szellőztetéssel, megújuló energiák felhasználásával nem csak rezsimentesek lehetnek, de a karbantartásukra sem lesz gond hosszú távon. Energetikai szempontból a készházak teljesen átgondoltak, minden csomópontot pontosan megvizsgálnak gyártás előtt.


Mennyibe kerülnek a könnyűszerkezetes házak, a szerelt házak? 

Konkrét árkörképet készíteni nem lehet, mert házépítés esetén három fő szempontot kell figyelembe venni.

Elsőként azt, hogy mennyibe kerül a ház felépítése, de ugyanilyen fontos, ráadásul nem egyszeri, hanem újratermelődő költség, hogy mennyibe kerül majd a működtetése. Végül, de nem utolsósorban azt is számításba kell venni, hogy mennyit kell majd a ház karbantartására fordítani az épület élettartama során.

2023-ban egy minden követelménynek megfelelő 

kulcsrakész családi ház négyzetméterenkénti építési költsége nettó 500-650 ezer forint technológiától függetlenül. 

A négyzetméterár megtévesztő, hiszen a modulházak például kis induló méretűek, amiben már  biztosítani kell azokat a berendezéseket, helyiségeket, funkciókat, mint a fürdő, wc, erkélyajtó, fűtés, bejárati ajtó, amelyek fajlagos költsége egy nagyobb házban jobban eloszlik több négyzetméterre vetítve.

A minden extrával felszerelt készház ára elérheti vagy meg is haladhatja a négyzetméterenkénti egymillió forintot is, ha az épület megújuló energiaforrásokat hasznosít, hőszivattyús, felület hűtő-fűtő berendezéssel, okos vezérléssel, hővisszanyerős berendezéssel, ökoépítészeti anyagokkal, prémiumkategóriás gépészeti és belsőépítészeti megoldásokkal készül.

A legjobb árú ház az, amelynek az üzemeltetési és karbantartási költsége szinte nulla.

Mintaházpark lesz Szentendrén

A készházak térhódításának hazai gátló tényezője, hogy szemben Ausztriával és Németországgal, ahol több mint ötven bemutatópark létezik, itthon nincsenek készházbemutató mintaházparkok. Ezekben a parkokban kulcsrakész, berendezett házak tekinthetők meg különböző cégek kivitelezésében. A mintaházak energia- és egyéb szükségletei folyamatosan monitorozhatók, összehasonlíthatók.

Az első Nemzeti Mintaházpark az ÉMI Nonprofit Kft. szentendrei telephelyén valósulhat meg, a piaci szereplők reményei szerint még az idén. A parkban tizenkét családi ház épülhet, ezek mindegyike szerelt technológiás ház lesz, közülük hét épületet Makész-védjegyes cégek építhetnek fel.