Bár országos szinten alig változott az eladásra kínálat használt és új lakások ára októberben az egy évvel korábbihoz képest, Budapesten és a nyugat-dunántúli régióban jelentősebb változás következett be – derül ki az ingatlan.com októberi lakásárindexéből. Az első indexet a múlt hónapban tették közzé.

eladó lakás
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Budapesten az eladó lakások és házak árai 0,7 százalékkal csökkentek októberben. A fővárosi enyhe visszaesés azzal magyarázható, hogy a magas kamatok miatt még mindig kevés a vevő, így az eladók csak alacsonyabb áron tudják értékesíteni az ingatlanaikat. 

Jó hír viszont, hogy az elmúlt hetekben élénkült az ingatlanpiaci érdeklődés, ami a lakástámogatási változásokkal kapcsolatos bejelentéseknek is köszönhető

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A lakásárindex részletes adatai szerint a legtöbb régióban lényegében stagnáltak az árak havi összevetésben, ugyanakkor a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegyéket magában foglaló nyugat-dunántúli régióban jelentősebb, 1,7 százalékos áremelkedés következett be.

November első hetében 

Budapesten a használt lakások átlagos négyzetméterára 943 ezer forint volt, az új építésűeké pedig 1,3 millió forint. 

A használtaknál a három legdrágább kerület az V., a XII. és a II., ahol 1,2-1,52 millió forintot szeretnének kapni négyzetméterenként a tulajdonosok. Ezekben a kerületekben a legmagasabbak az újlakás-árak is, 2,2-2,4 millió forintnál járnak az átlagos négyzetméterárak. 

 

A fővároson belül a legolcsóbb használt lakások a XX., XXI. és XXIII. kerületben találhatóak, ezeknél 662-697 ezer forint az átlagár. Az új lakások esetében a XV., XVIII. és XX. kerület nyújtja a legalacsonyabb, 920-956 ezer forintos átlagos négyzetméterárat.

A vármegyeszékhelyeken Győr, Veszprém és Debrecen vezeti a használtlakás-piaci rangsort, mégpedig 736-748 ezer forintos összeggel. Az új lakóingatlanoknál Debrecen mellett Zalaegerszeg és Székesfehérvár van az élbolyban 950-1,1 milliós értékkel.

Salgótarjánban és Békéscsabán a legalacsonyabbak a használt lakások átlagos négyzetméterárai.

Az előbbi városban 269 ezer, utóbbi 382 ezer forintért hirdetik a lakások négyzetméterét. Ami az új lakásokat illeti Békéscsaba mellett Nyíregyháza és Kecskemét számít a legolcsóbbnak, a szóban forgó vármegyeszékhelyeken 595 ezer forint és 700 ezer forint között alakulnak az árak.