A lakosság lakásfelújítási tervei stagnálnak, érezhető élénkülést az állami támogatások kiterjesztése hozhatna – összegezte a GKI az októberi megkérdezéseken alapuló friss reprezentatív felmérése eredményeit.

Young,Family,Couple,Doing,Renovations,At,Home.,Happy,Man,And
Csak minden huszadik háztartásban terveznek nagyobb összeget költeni felújításra egy éven belül.
Fotó: Shutterstock

Tavaly nyáron érte el a csúcsot a lakóingatlanukra a felmérést követő egy évben nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma. Mint emlékezetes, az Otthonfelújítási program 2022 végéig jelentős összegekkel támogatta a gyereket nevelő családok lakásfelújítását, illetve korszerűsítését. 

A program kifutása a lakossági terveket alaposan megnyirbálta,

 2023 elejére jelentősen visszaestek az ilyen irányú kilátások. 

Érdekesség, hogy a lakossági szándékok a program előtti időszakhoz, azaz 2019–2020-hez képest még így is erőteljesebbek. Ezt valószínűleg ösztönzi a nagyobb, korszerűtlenebb és kevésbé energiahatékony lakóingatlanok megemelkedett rezsiköltsége is. 

Most, a 2023. októberi megkérdezés adatai szerint a háztartások 4,3 százaléka biztosan nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára, míg 20,5 százalékuk valószínűleg ugyanezt teszi. Egy negyedévvel korábban ugyanez a két arány 6,7 és 18,5 százalék volt. 

javított_A lakosság lakásfelújítási és -korszerűsítési szándékai a következő egy évben
 

A biztosan vagy valószínűleg felújító családok aránya nem sokat változott az előző felméréshez képest, de ezekben a tervekben egyfajta elbizonytalanodás érezhető: 

a biztosan felújítást tervezők aránya szignifikánsan csökkent, az ugyanerre csak valószínűleg törekvőké pedig emelkedett. 

Az életkor előrehaladásával párhuzamosan csökken a felújítási szándék. A 30 év alattiak körében 9 százalék a biztosan, 22 százalék a valószínűleg felújítást, korszerűsítést tervezők aránya, addig a 60 év felettiek esetében ez a két arány 2 és 14 százalék. 

Az egyes településtípusok között ebben a tekintetben nincs nagy különbség. Az ország központi és dunántúli területein lakók jóval nagyobb arányban számoltak be felújítási tervekről, mint a keleti régiókban élők – írta a GKI.

Top,View,Of,Couple,Painting,Wall,Indoors,At,Home,,Relocation
Fotó: Shutterstock

Negyedévente szondázzák a piacot

A GKI negyedévente szervez felmérést a lakosság lakásvásárlási, illetve felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A 2023. októberi megkérdezés során – csakúgy, mint a korábbiakban – az elemzett lakossági minta 1000 fős; nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.