A lakosság lakásfelújítási tervei a tavalyi nagy esés után csak nagyon lassan élénkülnek – derült ki a GKI negyedévente készített, a lakosság lakásvásárlási, illetve -felújítási és korszerűsítési terveiről szóló felméréséből. Az ezerfős, reprezentatív minta alapján kiderült, hogy a lakásukra a felmérést követő egy évben nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 második negyedévében érte el a csúcsot. Ekkor még az Otthonfelújítási program jelentős összegekkel támogatta a gyereket nevelő családok lakásfelújítását és -korszerűsítését, és elegendő idő is volt a projektek befejezésére. (A program nyújtotta támogatások felhasználásával 2022. december 31-ig el kellett számolni.)

Happy,Couple,Painting,Walls,In,Their,New,House:,The,Man
Fotó: Shutterstock

A tavalyi év második felében erősen visszafogta a lakosság a lakásfelújítási és -korszerűsítési terveit – az Otthonfelújítási program kifutása mellett a hitelkamatok emelkedése s emiatt a hitelfelvétel visszaesése, valamint a felgyorsuló miatt ez egyáltalán nem érthetetlen. Ebből a szempontból a mélypontot az idei első negyedév jelentette, azóta, ha nagyon apró lépésekkel is, de javultak a várakozások.

Habár az építőanyagárak és a kivitelezési díjak emelkedése továbbra is erőteljes, de a korábbiaknál valamivel könnyebb kivitelezőt találni. A 2023. júliusi megkérdezés adatai szerint

a háztartások 6,7 százaléka biztosan nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára, míg 18,5 százalékuk valószínűleg ugyanezt teszi.

Három hónappal ezelőtt ugyanez a két arány 4,9 és 19,6 százalék volt, azaz a biztosan felújító családok aránya csaknem 2 százalékpontot emelkedett, míg a bizonytalanabb szándékúak aránya 1 pontot csökkent az előző megkérdezés óta.

Az életkor előrehaladásával párhuzamosan csökken a felújítási szándék, miközben míg a 30 év alattiak körében 9 százalék a biztosan, 20 százalék a valószínűleg felújítást, korszerűsítést tervezők aránya, addig a 60 év felettiek esetében ez a két arány 3 és 12 százalék. A településtípusok között nincsenek nagy különbségek, a községekben a korábban tapasztalt nagyobb aktivitás a jelen felmérésben már nem volt érezhető.