BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt vannak az adatok, hogy hol, mennyiért lehetett idén lakást venni

Bő negyvenmillió forintot költött egy átlagos vevő a Duna House adatai szerint.

Változó hangulat uralta idén az ingatlanpiacot, tavaly országos átlagban az előző évinél 4 százalékkal többet, 40,1 millió forintot fordítottak otthonteremtésre a vevők – közölte a Duna House szombaton az MTI-vel. A közleményben azt írták: a fővárosi átlag az országossal megegyező mértékben emelkedett, a lakások átlagos vételára 55 millióról 57 millió forintra nőtt.

00102020- Bérlakás építkezés a XI. kerületben, Fehérvári úton  (garzonház) építkezés, bérház, garzonlakások, házépítés unatkozó munkások, dolgozók közlekedési táblák, jelzések, jelek, tábla,
Fotó: MW

Az értékesített ingatlanok között a hárommillió forintos négyzetméterenkénti árat meghaladó új építésűek mellett egyre több a kétmillió forint feletti négyzetméteráron tulajdonosra találó, használt budapesti lakás is – mondta Benedikt Károly, a cég PR- és elemzési vezetője.

A Duna House eladók körében végzett felmérése szerint a tulajdonosok ötöde örökségétől vált meg, nagyjából ugyanennyien korábban befektetésként vásárolt ingatlanukat adták el, 16 százalékuk nagyobb lakásba költözött, míg 12 százalékuk kisebb alapterületű otthont választott. 

Vevőik 18,9 százalékának motivációja első lakás vásárlása volt, 18,7 százalékuk nagyobb otthonba akart költözni, míg befektetési céllal 14,3 százalékuk vett ingatlant.

A Duna House tranzakciós adatai szerint idén a legdrágábban egy nyugati országhatárhoz közel fekvő vármegyeszékhely kertvárosában található mediterrán luxusvilla kelt el, amelyért közel 660 millió forintot fizetett az új tulajdonosa. Ez a 661 négyzetméteres okosotthon volt a cég legnagyobb eladott ingatlana idén, míg a legkisebb egy tíz négyzetméteres ház volt a fővárosi agglomeráció déli szektorában. Hozzátették: legolcsóbban – 900 ezer forintért – egy 20 négyzetméteres, Baja közelében található ingatlan talált új tulajdonosra.

Százmillió forintot, vagy annál is többet a tavalyival megegyező arányban, az értékesített ingatlanok négy százalékáért fizettek,

20 millió forintért vagy az alatt pedig az összes eladott ingatlan csaknem negyedét tudták megszerezni a vevők. A tavalyihoz képest 2 százalékponttal, 10 százalékra emelkedett az egymillió forint feletti négyzetméteráron elkelt ingatlanok aránya országosan, míg a fővárosban ezek tavalyi 24 százalékos aránya 30 százalékra ugrott idén.

A Duna House legidősebb értékesített ingatlana egy soproni, 1700-as évek elején épült házban lévő, jó állapotú, 92 négyzetméteres, kertkapcsolatos lakás volt, 826 ezer forintos négyzetméterárral, egy győri, 1780-ban épült, 210 négyzetméter alapterületű házért pedig 110 millió forint felett fizettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.