A 15-20 százalékos tavalyi bérletidíj-emelés ellenére is 80 százalék feletti szerződéshosszabbítással működteti 750 lakásos portfólióját a magánbérházak piacán legnagyobb szereplővé nőtt Flatco Real Estate Kft. – tudta meg a Világgazdaság Jacoby Márta ügyvezetőtől.

Flatco
házak,ház,apartman,lakás,
Magánbérház a Teve utcában.
Fotó: Flatco

Újabb ötven új építésű lakást vásárolt most a meglévő bérlakásállományához a Flatco, amely növekedési terveinek megvalósításához nem a keresletet hiányolja, hanem a kellően alacsony beruházási hiteleket, valamint egy bérlakásépítést ösztönző programot. Ideális a hosszú távú, 20 százalék körüli önrésszel működő, támogatott finanszírozás lenne a fejlesztőknek és a befektetőknek is.

Bár a budapesti albérletpiac az áremelések ellenére is szárnyal, a bérlők száma nem lett kevesebb, a legnagyobb saját tulajdonú bérlakásállományt építtető cég mégis kivár a nagyszabású, már rövid távon kétezer lakással számoló növekedési tervei megvalósításával.

A  lakásbérbeadás jelenleg rendkívül hosszú, 15-20 éves megtérülési idővel működik, ezért kevés vállalkozó akad, aki belevág ilyen irányú befektetésbe.

Bérlői szemmel az egyre magasabb díjakból nem erre lehet következtetni, de az előző években elszaladt lakásárak, a megdrágult építőanyagok és kivitelezési díjak ismeretében már reálisnak tűnik, hogy egy 40-45 millió forint értékű lakás havi 190 ezer forintos bérbeadásából sokára lesz hozam.

Flatco
házak,ház,apartman,lakás,
A kis alapterületű, korszerű lakások az albérletpiac sztárjai.
Fotó: Flatco

A legkeresettebbek az egy hálószobás vagy alkóvos lakások, de a Flatco a Teve utcai új bérházában sok nagy lakást is kialakított, ezek hozama azonban elmarad a kisebb lakásokétól.

A bérlők érhetően a kislakásokat keresik, és többségében nem egy évre költöznek, még az építkezés vagy vásárlás miatt bérelt ingatlanba költözők is két-három évre terveznek. A 80 százalékos átlagos szerződéshosszabbítási arány azt tükrözi, hogy a bérlők reálisnak tartják a bérleti díjak emelésének mértékét. 

Akik nem hosszabbítottak legutóbb, azaz a bérlők ötöde, többségében hazaköltöző külföldi diákok voltak, és olyan magyarok, akik külföldön vállaltak munkát, esetleg saját ingatlanhoz jutottak

– mondja Jacoby Márta.

A kizárólag korszerű ingatlanokat magában foglaló magánbérház-állományban 

  • a garzonok bérleti díja 190 ezer forintnál kezdődik,
  • az egy hálószobás lakásoké 230–300 ezer forint,
  • a kéthálósoké 290–400 ezer.

Három hálószobás bérlakásból nagyon kevés van, azok egyedi szerződéssel és adottságokkal, például penthouse-ként kerülnek piacra.

Nagyon megdrágulhatnak az albérletek 2024-ben

Az elmúlt egy évben majdnem ötödével drágultak az albérletek, 2024-ben pedig tovább emelkedhetnek az árak. Tavaly decemberben már átlagosan 239 ezer forintot kellett fizetni egy fővárosi albérletért. A bérbeadók várhatóan a reálbérek növekedéséhez igazíthatják az áremelésüket az idén.

A modern bérházakban a bérlők legfeljebb fele bérel parkolót, ezért a Flatco ügyvezetője szerint bérlakásépítés esetén enyhíteni kellene a gépkocsibeállók építésére vonatkozó építési előírásokat. 

Kerékpártárolóból viszont nem tudnak eleget kialakítani, és megjelent az elektromos rollerek töltésére és tárolására alkalmas helyiségek iránti igény is

– tudtuk meg. A piaci specialitások között van a saját konditerem, közös konyha és klubszoba, ezek a fiatal lakóközösségekben nagyon kedveltek. Emellett a továbbra is széles körű home office miatt a nappali zajos tevékenységek korlátozására is figyelnie kell az üzemeltetőnek.

Mindeközben 

az erkély alapvető bérlői igénnyé vált, 

anélkül a lakásokat kiadni, de eladni sem könnyű ma már, illetve nem lehet jó áron.

A magánbérházakat üzemeltető cég ügyvezetője szerint az albérleti piac fehérítése felé bérlői oldalról, a bérletidíj-támogatással, illetve adókedvezmény  előterjesztésével is jelentős lépést lehetne tenni. Jelenleg ugyanis nem azonos feltételekkel, de összehasonlítható áron kénytelenek versenyezni az adót minden esetben fizető cégek a sokszor szürkezónában működő magánszemélyekkel szemben.

Flatco
házak,ház,apartman,lakás,
A házban legyen konditerem, ez ma már alapvető igény, mint az erkély is.
Fotó: Flatco

A magas bérleti díjakkal, de alacsony hozammal jellemzett albérleti piacon a Flatco portfóliótisztításból, 13 ezer négyzetméternyi saját tulajdonú üzlethelyisége értékesítéséből tervezi újabb lakások vásárlást. A fejlesztési telkeket is folyamatosan keresi a cég, és bízik benne, hogy a jelentős bérlői keresletet látva a döntéshozók a lakásvásárlók mellett az albérletben élőket is támogatják majd.

A magánbérházpiac legnagyobb szereplője

Tavaly a XIII. kerületi Teve utcában 199 lakást és három üzlethelyiséget, valamint ezekhez 204 gépkocsibeállót építtetett nettó 9,2 milliárd forintért a Flatco csoport, amelynek első önálló projektje a IX. kerületi  Bárd Apartmanház volt, ahol 2021-ben készült el a 256 lakás. A Bárd Apartmanház sikere jó receptet és löketet adott a terjeszkedéshez, és egy modern magánbérházpiaci portfólió kialakításához – derült ki Jacoby Márta összegzéséből.